Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Naredite Ameriko spet obvladljivo

Katja Perat
Naredite Ameriko spet obvladljivo

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-282-270-5
Leto izdaje izvirnika 2018
Urejanje Aljoša Harlamov

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
320 g
171 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
družbene vede
družbene vede > ekonomija
družbene vede > etnologija in antropologija
družbene vede > politika
družbene vede > sociologija
leposlovje > eseji

Povej naprej

Založnik o knjigi

Naredite Ameriko spet obvladljivo je zbirka triindvajsetih kratkih esejev, ki jih je avtorica, ena najprepoznavnejših slovenskih intelektualk mlajše generacije, začela pisati, ko se je avgusta 2016 kot doktorandka preselila v ZDA. V njih pripoveduje o svojem osebnem doživljanju srednjega zahoda, seveda neločljivo povezanem z ameriškim in globalnim političnim in kulturnim dogajanjem – v Misuriju se je namreč znašla ravno v času predsedniških volitev. ZDA, ki jih opisuje, so torej trumpovske ZDA – te poosebljajo jezo od sistema pozabljenega delavstva, obenem pa so zrasle iz dolge in zapletene družbene zgodovine neke (slabo) izmišljene skupnosti. Vendar pa to ni le geopolitično pisanje, ampak tudi literarno (samo)spoznavanje; zapise lahko beremo tudi kot nekakšna pisma evropskemu in slovenskemu bralcu, ki ga nagovarjajo s svojo poetično, literarno močjo ter s prodornim analitičnim premislekom, ki ne skriva svoje angažiranosti. Živ jezik in široka razgledanost pisateljice skrbita za aktualno branje – ne nazadnje vsi mi živimo v Ameriki.

Katja Perat (1988) je doktorska študentka primerjalne književnosti in kreativnega pisanja na Univerzi Washington v St. Louisu, novinarka in publicistka, avtorica pesniških zbirk Najboljši so padli (2011) in Davek na dodano vrednost (2014) ter romana Mazohistka (2018). Izbrani eseji so bili objavljeni na spletnem literarnem portalu AirBeletrina in v tedniku Mladina.

Recenzija Bukla

Katja Perat (1988) je bila do sedaj v slovenskem prostoru poznana kot pes­nica in pisateljica (lani je izšel njen roman Mazohistka), v svoji najnovejši knjigi pa se predstavlja kot esejistka z izkušnjo doktorske študentke na Univerzi Washington v St. Louisu, kamor je odšla na študij leta 2016, torej v času predsedniških volitev. Knjiga je kompilacija nekaj več kot dvajsetih, med seboj ohlapno povezanih esejev, v katerih avtorica občutljivo preiskuje ameriški srednji zahod, se vozi po osamljenih avtocestah in razmišlja, da je ta videti tako, kot bi se ti na glavo zrušilo nebo, razmišlja o (mentalni) pokrajini, kjer živijo Trumpovi volivci, odpotuje v Čikago, da se tam sestane z ameriško-bosanskim pisateljem Alek­sandrom Hemonom, ugotavlja, kako je slovenski kapitalizem veliko bolj mil od ameriškega, razmišlja o Ameriki kot deželi emigrantov, tuhta o zgodbah Američanov, ki so se srečali z Nezemljani, odkrije Fulton v Misuriju, v katerem je Churchill leta 1946 »izumil« izraz železna zavesa, itn., s čimer suvereno izpiše sodobno podobo Amerike s perspektive mlade Vzhodnoevropejke.

Samo Rugelj, Bukla 147

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...