Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

O vzponu komunizma na Slovenskem

Zbornik razprav
O vzponu komunizma na Slovenskem

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Inštitut Nove revije
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-93810-0-7
Urejanje Lovro Šturm
Uvodna beseda Stane Granda

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22,5 x 15 cm
490 g
258 strani
Tip knjige
zbornik
Kategorije
družbene vede > politika
zgodovina

Založnik o knjigi

O vzponu komunizma na Slovenskem preprosto premalo vemo.

Slovenci imamo že 55 let specializiran zgodovinski inštitut, nekdaj imenovan Inštitut za zgodovino delavskega gibanja, danes pa Inštitut za novejšo zgodovino, katerega temeljna naloga je bila proučevanje zgodovine slovenskega komunizma oziroma vsega tistega, kar naj bi do njega pripeljalo in mu pomagalo na oblast. Njegovi delavci in sodelavci kot tudi mnogi drugi so o njem objavili vrsto razprav in tudi monografij, zadnja je na primer Perovškova1, nimamo pa znanstvenokritične sintetične monografije o nastanku in razvoju ter delovanju komunistične stranke v Sloveniji.

Avtorji zbornika: dr. Aleksander Bajt, akademik, redni član SAZU, redni univ. profesor za ekonomijo, zaslužni profesor Univerze v Ljubljani; dr. Stane Granda, redni univ. profesor za kulturno zgodovino; dr. Tamara Griesser – Pečar, univ. docentka za sodobno zgodovino, znanstvena sodelavka; dr. Rudi Kocjančič, upokojeni redni univ. profesor za ustavno pravo, zaslužni profesor Univerze v Ljubljani; dr. Boris Mlakar, profesor zgodovine in sociologije, znanstveni svetnik; dr. Janko Prunk, redni univ. profesor za občo zgodovino in zgodovino političnih idej, zaslužni profesor Univerze v Ljubljani; dr. Lovro Šturm, univ. dipl. pravnik, redni univ. profesor za javno pravo, zaslužni profesor Univerze v Ljubljani; dr. Jerca Vodušek Starič, redna univ. profesorica za novejšo zgodovino.

Recenzija Bukla

Pod uredniško taktirko nekdanjega pravosodnega ministra Lovra Šturma, ki je tudi avtor večjega dela knjige, je nastal sintetični zbornik besedil o slovenskem komunizmu s prispevki zgodovinark in zgodovinarjev, ki na celotno obdobje 1941– 1991 gledajo s kritično in pravnoformalno distanco. Druga svetovna vojna je Slovenkam in Slovencem prinesla nepričakovano državljansko vojno. Poleg treh okupatorskih sil je v ta prostor vstopila tudi ideja komunizma, komunisti pa so, kot strne Tamara Griesser - Pečar, neposreden boj proti okupatorju povezovali z bojem za revolucijo in za nov, socialistični družbeni red. Jerca Vodušek Starič pa dodaja, da je bila posebnost slovenske revolucije njena avtohtonost in samostojni vzpon na oblast, vendar narava in cilji odporništva (še tako demokratični) niso vplivali na naravo sistema, ki ga je komunistična partija načrtovala in nato vpeljala med vojno in po njej.

Žiga Valetič, Bukla 120-121

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...