Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Prikazen kapitala

Joseph Vogl
Prikazen kapitala

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Krtina
Zbirka Krt
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-260-060-0
Naslov izvirnika Das Gespenst des Kapitals
Leto izdaje izvirnika 2010
Prevod Marko Bratina
Urejanje Jure Simoniti

Tehnične lastnosti
mehka vezava
177 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > politika
družbene vede > ekonomija

Založnik o knjigi

Živimo v času preloma ekonomske paradigme. Če je neoliberalizem ves čas gojil pretenzije po tem, da bi se stiliziral v nekakšno vrhovno teorijo sedanjosti, ki temelji na aksiomu samoizravnalne sile trga, njegove inherentne racionalnosti, zloglasne »nevidne roke« Adama Smitha, pa je »realna« finančna kriza zamajala njegove temelje, saj naj bi glede na enačbe neoliberalne ekonomije do nje sploh ne bi smelo priti. Avtor se sprašuje, ali so navidez iracionalna sesutja sistema, te nenapovedljive in kvazi presenetljive krize, le izjemni dogodki, ali pa vendarle regularni procesi v pogonu kapitalističnih ekonomij. Skozi historični pregled semantik ekonomskih teorij od 18. stoletja do danes prikazuje natanko ta vse večji razkol med realnostjo in prevladujočo ekonomsko paradigmo ter preiskuje delovanje tržnih in borznih mehanizmov, ki ustvarjajo lastno realnost in živijo udobno življenje samoizpolnjujoče se prerokbe, dokler ne trčijo ob zid edine fakcititete, ki jo morajo nazadnje pripoznati: torej ob krizo. Prikazen kapitala je kritično delo o trenutno morda najbolj izpostavljeni temi današnjega časa.
Joseph Vogl zaseda stolico za Literarno in kulturno ter medijsko znanost na Humboldtovi univerzi v Berlinu. Obenem je stalni gostujoči profesor na Univerzi v Princetonu.

Recenzija Bukla

Vogl (1957) je nemški profesor za kulturno in medijsko znanost, ki gostuje tudi na Princentonu, v svoji pričujoči in aktualni knjigi iz leta 2010 pa je kritično in polemično pregledal ekonomske teorije zadnjih dvestotih let. V njih ugotavlja veliko razliko med tem, kaj se dogaja v resnici, in med prevladujočo ekonomsko paradigmo, ki ves čas udobno napoveduje, analizira, interpretira in reintrepetira tržna in borzna dogajanja, dokler ne trči ob krizo, ki jo mora realno priznati ter se soočiti s svojo nezanesljivostjo. Finančna znanost po njegovem že več kot pol stoletja skuša razložiti razvoj in časovno dinamiko oblikovanja cen na finančnih trgih, vendar pri tem ves čas do določene mere ostaja nezanesljiva, celo nebogljena, kar postavlja (kot dokazujejo nekatere študije, pri katerih je gibanje borznih tečajev podobno naključnemu trkanju molekul ob zidove) precejšnji del te ekonomske vede pod velik vprašaj. Kriza kot nujni regularni in regulatorni proces v pogonu kapitalističnih ekonomij.

Samo Rugelj, Bukla 84-85

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...