Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Proizvajanje zadolženega človeka

Esej o neoliberalnem stanju
Maurizio Lazzarato
Proizvajanje zadolženega človeka
14,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Maska, zavod za založniško dejavnost
Zbirka Mediakcije
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-6572-28-6
Naslov izvirnika La fabrique de l'homme endetté
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Suzana Koncut
Spremna beseda Peter Klepec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
16 x 12 cm
210 g
210 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
družbene vede > politika
družbene vede > ekonomija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Videti je, da je dolg, tako zasebni kot javni, danes najpomembnejša skrb ekonomskih in političnih voditeljev. Maurizio Lazzarato pa v Proizvajanju zadolženega človeka pokaže, da dolg še zdaleč ni grožnja za kapitalistično ekonomijo, ampak se umešča v samo jedro neoliberalnega projekta. Avtor z branjem neznanega Marxovega besedila, pa tudi s ponovnim branjem spisov Nietzscheja, Deleuza, Guattarija ali tudi Foucaulta dokazuje, da je dolg v prvi vrsti politččna konstrukcija in da je razmerje upnik/dolžnik temeljno družbeno razmerje v naših družbah. Dolga ni mogoče zvesti samo na ekonomski dispozitiv. To je tudi varnostna tehnika vladanja individualnim in kolektivnim subjektivitetam in nadzora nad njimi, ki se trudi omejiti negotovost časa in obnašanj vladanih. čedalje bolj postajamo dolžniki države, zasebnih zavarovalnic, še splošneje pa podjetij, in da bi poplačali tisto, za kar smo se zavezali, nas tudi spodbujajo in silijo, naj postanemo »podjetniki« lastnih življenj, svojega "človeškega kapitala". Tako je torej preoblikovano in pretreseno naše celotno materialno, mentalno in čustveno obzorje. Kako naj se izvijemo iz tega nemogočega stanja? Kako naj se izognemo neoliberalnemu položaju zadolženega človeka? Če sledimo Mauriziu Lazzaratu v njegovih analizah, moramo uvideti, da ni izhoda, ki bi bil samo tehničen, ekonomski ali finančen. Radikalno je treba preizprašati temeljno družbeno razmerje, ki strukturira kapitalizem: sistem dolga.

Recenzija Bukla

Poanto te izjemne knjige lepo ilustrira preprost, a strahovit podatek, da je, denimo, Francija samo za obresti od državnega dolga leta 2007 plačala več kot 50 milijard dolarjev, kar je bila v proračunu druga največja postavka, za postavko za izobraževanje in pred postavko za obrambo. Sodobni kapitalizem stimulira pojavljanje dolga in tudi živi od njegovega odplačevanja, saj se po večini zahodnega sveta, kjer velja kulturna navada, da naj bi človek oziroma družina posedoval lastno (torej ne najeto) bivališče in avtomobil, ti dobrini po navadi kupujeta na (dolgoročni) kredit. Ko se k temu pridruži še študij, sodobni človek že v mladih letih postane dolgoročno vpet v upniško-dolžniško razmerje. To pa vodi tudi v globoko spremembo njegovega življenjskega sloga, saj se dolg ne odplačuje samo neposredno z gotovino, temveč tudi posredno, s splošnim obnašanjem, delovanjem v vsakodnevnem življenju, prihodnjimi načrti in osebnimi zavezami itn., s čimer se dejansko ustvarja t. i. subjektiviteta zadolženega človeka. Dolg kot vse bolj očitno vodilo in cokla sodobne družbe in človekovega razvoja.

Samo Rugelj, Bukla 84-85

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...