Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Skrito bogastvo narodov

Raziskava o davčnih oazah
Gabriel Zucman
Skrito bogastvo narodov

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Sophia
Zbirka Naprej!
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-7003-00-0
Naslov izvirnika La richesse cachée des nations
Leto izdaje izvirnika 2013
Prevod Maja Breznik
Urejanje Uroš Zorman

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
230 g
142 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > pravo
družbene vede > ekonomija
družbene vede > politika

Založnik o knjigi

Knjiga obravnava temo, o kateri se veliko govori, a se jo slabo pozna. Je temeljit, a jedrnat zgodovinski prikaz utajevanja davkov in finančnega globalizma od 19. stoletja naprej, postavljen v kontekst evropske krize in javnega dolga. Osredotoča se na davčne oaze, ki jih pojmuje brez ovinkarjenja kot to, kar so: skrito bogastvo narodov.
Avtorjevo izhodiščno vprašanje je, kako bi se razvijal javni dolg, če ne bi bilo t. i. bančnih skrivnosti, povezanih z utajevanjem. Skozi zgodovinski pregled utajevanja davkov in nastanka davčnih oaz razčlenjuje, na kakšne načine se je kapital lahko izogibal davkom in kolikšen je sploh obseg finančnih transakcij v davčne oaze. Predstavlja obstoječo regulacijo in njene pomanjkljivosti, posebna vrednost študije pa je, da predlaga tudi ukrepe, ki jih ne zgolj navrže kot kak splošno moralistični sklep, ampak jim namenja skoraj tretjino knjige; razčlenjuje jih ekonomsko ter umešča v širši humanistični in kulturni okvir.

Družbenokritično delo, ki zapletene ekonomske procese pojasnjuje v preprostem jeziku, ima namen obveščanja in ozaveščanja javnosti, kajti gre za vprašanje aktivnega državljanstva in razporejanja bogastva, ki ga ustvarjamo ljudje in ki je otujeno. Knjiga je napisana v podobnem duhu kot denimo študije Thomasa Pikettyja, Erica Toussainta, Damiena Milleta ali Michaela Raffertyja, ki smo jih na založbi Sophia izdali v preteklih treh letih. Podkrepljena je s statističnimi podatki, ocenami in analizo konkretnih primerov. Prevod te knjige je prva študija s tega področja v slovenskem jeziku. V svetu je vzbudila veliko zanimanje, prevedena je že v 12 jezikov.

Recenzija Bukla

Ne glede na to, da naj bi svetovna kriza močno prizadela gospodarstvo in sedanje delovanje kapitalizma postavila pod vprašaj, je raziskava, ki jo je po opravljenem doktoratu naredil Gabriel Zucman (1986), priznani francoski ekonomist, pokazala, da davčne oaze ne samo da so obstale, temveč so v zadnjih letih celo pridobivale na obsegu sredstev, ki se nahajajo v njih. Poglejmo samo primer Švicarske nacionalne banke, ki objavlja podatke, koliko premoženja upravljajo njihove banke: z 1800 milijard evrov leta 2013 so se vloge povečale na 2100 milijard leta 2015, torej po stopnji rasti 17 odstotkov letno. To jasno kaže, da se tja stekajo korporativni in drugi dobički z vsega sveta. Zucman nas v domišljeni študiji popelje v zgodovino davčnih oaz, razloge za njihov nastanek ter sedanje stanje na tem področju po vsem svetu, v nadaljevanju pa postreže tudi s predlogi, ki bi sčasoma omejili njihov vpliv in pomen ter dosegli davčno optimizacijo v multinacionalnih družbah in drugod.

Samo Rugelj; Bukla 129-130

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...