Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Svoboda in lastnina

Socialna zgodovina zahodne politične misli od renesanse do razsvetljenstva
Ellen Meiksins Wood
Svoboda in lastnina

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Sophia
Zbirka Naprej!
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7003-23-9
Naslov izvirnika Liberty and property
Leto izdaje izvirnika 2012
Prevod Nada Grošelj
Spremna beseda Tibor Rutar
Urejanje Uroš Zorman

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
550 g
494 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > pravo
družbene vede > ekonomija
družbene vede > politika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga je drugi zvezek študije Ellen M. Wood o socialni zgodovini zahodne politične misli. Medtem ko prvi zvezek (Od državljanov do gospode, Sophia 2016) obravnava obdobje od antike do srednjega veka, zajema drugi obdobje od renesanse do razsvetljenstva, razvoj moderne države in vladavine kapitalizma; najprej obravnava prehodno obdobje, nato renesančno mestno državo, reformacijo, Španski imperij, obdobje Nizozemske republike, francoski absolutizem, angleško revolucijo ter razsvetljenstvo in geopolitični kontekst razvoja vladavine kapitalizma.

Temeljno delo na področju socialne zgodovine, namenjeno najširšemu bralstvu, ne samo zaradi enciklopedičnega pregleda snovi in za teoretsko delo nadvse dostopnega jezika, ampak zlasti zaradi poučnosti pristopa. Avtorica se po njem bistveno razlikuje od drugih interpretacij, saj kanonične mislece obravnava kot angažirane osebe, raziskuje, v kakšnih zgodovinskih okoliščinah je sploh prišlo do iznajdbe politične teorije in kako se je razvijala v zgodovinskih, političnih ekonomskih kontekstih, kajti klasična dela politične teorije so vselej nastajala kot odgovor na konkretne zgodovinske okoliščine. Politični teoretiki nas kot komentatorji človekovega položaja nagovorijo še čez stoletja, toda dosti izčrpneje bomo razumeli, kaj nam imajo povedati in kako lahko s svojimi besedami osvetlijo naš lastni zgodovinski trenutek, če si bomo predstavljali, zakaj in komu so govorili, s kom so razpravljali, kakšno se jim je zdelo njihovo neposredno okolje in kaj bi bilo po njihovem mnenju treba spremeniti ali ohraniti. Tu ne gre zgolj za življenjepisne podrobnosti niti za zgodovinsko »ozadje«. Če hočemo razumeti, kaj govorijo politični teoretiki, moramo vedeti, na katera vprašanja poskušajo odgovoriti. S temi vprašanji pa se ne soočajo zgolj kot s filozofskimi abstrakcijami, temveč kot s konkretnimi problemi, ki jih ustvarjajo konkretne zgodovinske razmere v kontekstu konkretnih praktičnih dejavnosti in družbenih razmerij.

Recenzija Bukla

Kako so bili skozi zgodovino novega veka med seboj povezani pojmi človekovega eksistencialnega osvobajanja ter njegovih zmožnosti (in pravic), da pridejo do (zasebne) lastnine, s katero se lahko preživljajo? Kako je na to vplivala misel najvidnejših intelektualcev in angažirancev tistega časa? Kako so se ti procesi razlikovali v različnih delih Evrope glede na njihove zgodovinske procese, denimo pri renesančni mestni državi, španskem imperiju, obdobju Nizozemske republike, francoskem absolutizmu, angleški revoluciji itn.? Vse to in še več najdete v tej izjemni knjigi. Priznana zgodovinarka in politologinja ter teoretičarka socialne zgodovine in historičnega materializma Ellen Meiksins Wood (1942– 2016) je v toku kariere s svojim raziskovalnim delom skoraj skonstruirala lastno socialno svetovno zgodovino. V že prevedeni knjigi Od državljanov do gospode je v tem smislu pregledala zgodovino od antike do srednjega veka, v svoji najboljši knjigi Svoboda in last nina, njenem poslednjem delu (iz leta 2012) pa je v tem smislu analizirala ekonomiko lastnine (posameznikov) in njenega spreminjanja iz fevdalnega v zgodnjeindustrijsko obdobje, ki je nekako sovpadalo z obdobjem prehoda renesanse v razsvetljenstvo. V tej eruditski študiji ima avtorica to obdobje za ključno tudi v smislu nastajanja novih družbenih idej, ki so dajale človeku in njegovemu življenju veliko večjo vrednost, konec tega obdobja pa je bil tudi čas, denimo v Franciji, v katerem se je zahodna politična misel vrtela okoli nerazdružljive enot nosti politične in ekonomske misli, zaradi česar so ideje o enakosti tedaj močno odmevale in se na svojstven način začele prelivati v prihodnost, vse do današnjih dni. Priporočamo!

Samo Rugelj, Bukla 143

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...