Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

V službi diplomacije

Roman Kirn
V službi diplomacije
29,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-287-074-4
Urejanje Zala Mikeln
Predgovor Boštjan Udovič

Tehnične lastnosti
trda vezava
23 x 14,5 cm
530 g
414 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
družbene vede > politika
biografije in spomini > avtobiografija

Povej naprej

O knjigi

Roman Kirn, politolog in diplomat (1952), je začel svojo poklicno pot na zunanjem ministrstvu nekdanje Jugoslavije v Beogradu in na veleposlaništvu v Burmi, končal pa jo je kot slovenski veleposlanik v ZDA in na Nizozemskem. Življenje diplomata, ki vključuje tako delo na domačem zunanjem ministrstvu kot v tujini, je razgibano in raznoliko – še toliko bolj, če se obenem odvijajo prelomni zgodovinski dogodki. V času slovenskih prizadevanj za osamosvojitev je Roman Kirn sodeloval pri nastajanju samostojnega zunanjega ministrstva, pri pridobivanju mednarodnega priznanja Slovenije in pri oblikovanju njene zunanje politike. Bil je namestnik veleposlanika v Pragi in pozneje veleposlanik v najpomembnejših mednarodnih organizacijah, v OVSE na Dunaju in OZN v New Yorku. Vodil je tudi projekt ustanovitve ITF (Mednarodne ustanove – Fundacije za razminiranje in pomoč žrtvam min).Slovenijo je kot diplomat spremljal od njenih začetkov, v času velike negotovosti, a tudi odločenosti; spremljal jo je na vrhuncu njenega zunanjepolitičnega ugleda, ko je leta 2008 predsedovala EU, vse do zadnje pomembnejše odločitve, razsodbe arbitražnega sodišča o slovensko-hrvaški meji. V spominih opisuje svojo diplomatsko kariero ter kritično presoja dobre in slabe plati slovenske diplomacije v preteklosti, ocenjuje trenutno stanje v zunanji politiki in razmišlja o prihodnosti slovenske diplomacije.Knjiga nam razkriva življenje, posvečeno diplomaciji, življenje v službi diplomacije, ta pa je po osnovnem namenu v službi države. Spomini, zbrani v knjigi, tako niso le spomini posameznika, temveč hkrati tudi spomini na pot, ki jo je v tem času prehodila država.

Recenzija Bukla

Avtobiografska knjiga diplomata in veleposlanika Romana Kirna je namen jena predvsem strokovni politični in politološki javnosti, prikazuje pa štirideset let njegovega delovanja v službi države, pa tudi štiridesetletno politično pot Slovenije, nekoč trdno zasidrane v Jugoslaviji, nato pa osamosvojene in pridružene Evropski uniji. Kirnova poglavja prehajajo od Beograda do Burme in nato v vzpostavitev zunanje politike nove slovenske države, čemur sledi diplomatsko delovanje v Pragi, na Dunaju, v New Yorku, Washingtonu in na Nizozemskem. Avtor ne leporeči, temveč dejansko obravnava posamezne dogodke, listine, dokumente, politična telesa, komisije in organizacije ter odnos in vpetost Slovenije v mednarodni politični prostor. Gre torej za osebne izkušnje, ki so opisane s primerno distanco, da lahko pritegnejo vse tiste bralke in bralce, ki tudi sami delujejo na tem področju ali se nanj podajajo.

Žiga Valetič, Bukla 141

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...