Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Zakon
14,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Nova revija
Zbirka Izzivi svobode
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-6580-86-1
Naslov izvirnika La loi
Leto izdaje izvirnika 1850
Prevod Matej Leskovar
Spremna beseda Katarina Zajc

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21,5 x 15 cm
250 g
96 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > politika
družbene vede > ekonomija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Frédéric Bastiat (1801-1850) je sredi 19. stoletja postal eden vodilnih zagovornikov svobodnega trga in svobodnega podjetništva. Teoretik klasične liberalne politične ekonomije in izbranec različnih francoskih političnih teles je nasprotoval tako protekcionizmu kot vzhajajočim idejam socializma.

Knjiga govori o idealnem svetu, kjer se zakon oziroma pravni red uporablja za to, da varuje svobodo, življenje in lastninsko pravico, kjer se ljudje zavedajo, da imajo poleg pravic tudi odgovornost in po drugi strani o svetu, v katerem se pravo izrablja za pohlep, lažno dobrodelnost in paternalizem države ter za zmanjšanje svobode ter ustvarjalnosti ljudi.

Eno od sedmih glavnih Bastianovih načel pravi:

Zakon je naše zadnje pribežališče – osnovni varuh naše svobode in temelj, na katerem stoji vsa družba. Kadar pa je v službi birokratov zlorabljen, se sprevrže v »uzakonjeno plenjenje« in ogroža vso našo prihodnost.

Recenzija Bukla

V sedanjih globalnih in lokalnih družbeno-političnih razmerah se glede prihodnosti med seboj (spet) krešeta dve osnovni ekonomski struji. Po prvi mora biti država v prihodnje bolj vključena v regulacijo gospodarstva (denimo razbohotenega finančnega sektorja, ki s svojimi izvedenimi finančnimi instrumenti na realno poslovanje spušča meglo špekulacij) in bolj aktivna v upravljanju socialne politike, saj sedanja družbena slika poraja vse večja nesorazmerja med bogatimi in revnimi. Zagovorniki druge struje pa menijo, da je ravno prevelika javna poraba (ki ne zmore držati ravnotežja med javnimi prihodki in izdatki) pomemben krivec za nastale razmere in generator prihodnje finančne nelikvidnosti posameznih držav, hkrati pa neučinkovito upravljanje javnih financ radikalno draži pomembne infrastrukturne projekte (pri nas denimo avtoceste), ki bi bili v zasebni realizaciji ekonomsko bistveno ugodnejši. Zato bi bilo v skladu s stališči druge struje treba omejiti vpliv pri nadzoru nad zasebnim gospodarstvom in le olajšati njegovo nemoteno delovanje. Frédéric Bastiat (1801–1850) se s svojima dvema knjigama, Zakon in Ekonomija svobode kaže kot zagovornik svobodnega trga, saj je klasik liberalne politične ekonomije. Seveda pa je treba takoj dodati, da ne gre za suhoparnega teoretika, temveč pronicljivega in duhovitega misleca, ki bi mnoge trditve sodobnih ekonomistov še danes z lahkoto demantiral ali postavil v paradoks (odlična je njegova ekonomska glosa, Peticija svečarjev proti konkurenci sonca, v kateri svečarji zahtevajo, da naj bi prepovedali okna zaradi koristi, ki jo bo blaginja svečarjev prinesla vsem drugim). Navdihujoče branje za sedanjost, ko razmišljamo o prihodnosti.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...