Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Civilno medicinsko pravo

Izbrane teme
Viktorija Žnidaršič Skubic
Civilno medicinsko pravo
68,00 € 68,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 2,04 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Uradni list Republike Slovenije
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-204-641-5
Leto izdaje izvirnika 2018

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16,5 cm
184 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > pravo

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga prof. dr. Viktorije Žnidaršič Skubic je prva slovenska zaokrožena monografija, ki obravnava problematiko hitro razvijajočega se in vse aktualnejšega področja medicinskega prava. Avtorica poudarja in izpostavlja posamezne teme, ki so del tako imenovanega civilnega medicinskega prava (varstvo osebnostnih pravic v medicinskopravnih razmerjih, odškodninska odgovornost v zdravstvu), vendar hkrati ne zanemarja problematike medicinskega prava nasploh, ki je z omenjenimi vsebinami neločljivo povezana.

Uvodna poglavja so tako namenjena predstavitvi odnosa med pravom in medicinsko etiko, nekaterim najpomembnejšim filozofskim pogledom na medicinsko etiko ter razvoju medicinske etike skozi različna zgodovinska obdobja. V nadaljevanju sledijo opredelitve pojma medicinskega prava in njegovih funkcij ter njegovih pravnih virov (mednarodnih in nacionalnih).

Natančno so predstavljene pravice pacientov, poudarek pa je na njihovi avtonomiji pri odločanju o posegih v njihovo telesno integriteto zaradi zdravljenja. Posebna pozornost je namenjena odškodninski odgovornosti v zdravstvu in njenemu aktualnemu razvoju, na katerega je v veliki meri vplival trend naraščanja odškodninskih tožb proti zdravnikom in zdravstvenim delavcem. Slednji je sprožil razmišljanja o potrebi po sodobnejših in inovativnejših pristopih na tem področju, med drugim tudi o uvedbi tako imenovanih nekrivdnih odškodninskih shem. Slednje so ponekod v primerjalnem pravu že uzakonjene, zato jih avtorica natančno predstavi in analizira, njihove prednosti in slabosti pa izpostavlja predvsem v luči potencialnih prihodnjih sprememb tudi v slovenskem pravnem prostoru.

Knjigo zaključuje posebni del, v katerega so uvrščene nekatere najbolj izpostavljene problematike medicinskega prava: vprašanje svobode odločanja o rojstvih otrok in v njenih okvirih vedno aktualne dileme v povezavi z umetno prekinitvijo nosečnosti in postopki oploditve z biomedicinsko pomočjo ter vprašanja, ki se navezujejo na darovanje organov in tkiv za presaditev.

Vsebina knjige nakazuje, da je krog bralcev, katerim je namenjena, relativno zelo širok, saj bo zanimiva za vsakogar, ki se pri študiju ali pri opravljanju poklica oziroma dejavnosti srečuje z elementi medicinskega prava, bodisi kot pravnik ali kot medicinski strokovnjak. V prvi vrsti jo priporočamo študentom prava in medicine ter tudi odvetnikom, sodnikom, zdravnikom in drugim zdravstvenim delavcem, prav tako pa tudi državnim organom in institucijam na področju zdravstva. Ne nazadnje je knjiga lahko dobrodošlo branje tudi vsem nam, ki se znajdemo v vlogi pacienta oziroma uporabnika zdravstvenih storitev.

Recenzija Bukla

Knjiga prof. dr. Viktorije Žnidaršič Skubic je prva slovenska zaokrožena monografija, ki obravnava problematiko hitro razvijajočega se in vse aktualnejšega področja medicinskega prava. V uvodnem delu knjige avtorica opozori na moralna in etična izhodišča na področju medicine ter na njihov zgodovinski razvoj, pojasni pa tudi posamezne temeljne filozofske poglede na medicinsko etiko. Posebno pozornost namenja enemu osrednjih institutov današnjega medicinskega prava, to je pravicam pacientov. V okviru njihove civilnopravne problematike posebej izpos tavlja pacientovo pravico do informirane privolitve v zdravstveni poseg, njegovo avtonomijo volje ter sposobnost odločanja o sebi. Pomemben del knjige tvori tudi poglavje o odškodninski odgovornosti v zdravstvu. V posebnem delu knjige pa so obravnavane še nekatere izstopajoče oziroma izrazito občutljive teme medicinskega prava, ki so tudi pravno posebej regulirane, kot so na primer vprašanja svobode odločanja o rojstvu otrok (zdravljenje neplodnosti in postopki oploditve z biomedicinsko pomočjo, umetna prekinitev nosečnosti) ter transplantacije organov in tkiv. Vsebina knjige nakazuje, da je krog bralcev, katerim je namenjena, relativno širok, saj bo zanimiva za vsakogar, ki se pri študiju ali pri opravljanju poklica oziroma dejavnosti srečuje z elementi medicinskega prava, bodisi kot pravnik ali kot medicinski strokovnjak. V prvi vrsti pa jo založniki priporočajo študentom prava in medicine ter tudi odvetnikom, sodnikom, zdravnikom in drugim zdravstvenim delavcem, prav tako pa tudi državnim organom in institucijam na področju zdravstva. Ne nazadnje je knjiga lahko dobrodošlo branje tudi vsem nam, ki se znajdemo v vlogi pacienta oziroma uporabnika zdravstvenih storitev.

Beti Hlebec, Bukla 141

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...