Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Odvetništvo na Slovenskem

Od habsburške monarhije do neodvisne države
Peter Čeferin
Odvetništvo na Slovenskem
25,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Litera
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6949-68-2
Urejanje Orlando Uršič

Tehnične lastnosti
trda vezava
22,5 x 15,5 cm
440 g
180 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > pravo
zgodovina
družbene vede > ekonomija
družbene vede > politika

Povej naprej

O knjigi

V zgodovinski monografiji Odvetništvo na slovenskem, avtor obravnava zgodovino slovenskega odvetništva vse od Habsburške monarhije pa do danes. Bistveni pogoj za pravilno opravljanje odvetniškega poklica je njegova poklicna neodvisnost.Te neodvisnosti ni,če je imenovanje odvetnika odvisno od vsakokratne državne oblasti, zato se avtor v monografiji sprašuje, od kdaj pravzaprav lahko govorimo o odvetniški neodvisnosti in kako je bilo s tem v različnih državah,od Habsurške monarhije, Kraljevine SHS, med obema vojnama ter v obeh državah po drugi vojni. V monografiji avtor obravanava tudi splošen družbeni položaj odvetnikov ter položaj in razvoj odvetniške zbornice skozi obravnavano obdobje.

Recenzija Bukla

Ugledni odvetnik s polstoletno odvet niško prakso je v zadnjih letih postregel s kar nekaj knjigami humorističnih pripetljajev iz svoje bogate kariere, zdaj pa je pravno literaturo obogatil še z zgodovinsko knjigo o razvoju odvetništva od časov habsburške monarhije (odvetniška zbornica Kranjske je bila ustanovljena leta 1868) pa vse do nastanka samostojne Slovenije, ko je slovenska odvetniška zbornica izstopila iz jugoslovanske. Strokovno in z mnogimi citati iz raznih dokumentov obogateno delo, ki sta mu bili podlaga avtorjevi prejšnji monografski knjigi (ena od njih niti ni bila v prosti prodaji, saj je bila namenjena samo novim odvetnikom), nas najprej etimološko (od kje sploh beseda odvetnik itn.), potem pa kronološko (z ocvirki, kot je, denimo, Prešernova advokatura) popelje skozi nemirno zgodovinsko obdobje, v katerem so si slovenski odvetniki postopoma pridobili povsem neodvisno delovanje. Obvezno branje za pravnike.

Samo Rugelj, Bukla 122

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...