Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Stoletje pred prvo svetovno vojno - res čas miru?

Ivan Vogrič
Stoletje pred prvo svetovno vojno - res čas miru?
9,50 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Slovenska matica
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-213-256-9

Tehnične lastnosti
trda vezava
20 x 14 cm
96 strani
Tip knjige
zgodovina
Kategorije
družbene vede > pravo
zgodovina
družbene vede > ekonomija
družbene vede > politika

Povej naprej

O knjigi

Delo izpodbija v zgodovinopisju razširjeno mnenje, da je bilo stoletje od dunajskega kongresa ( 1815) do izbruha prve svetovne vojne (1914) na Slovenskem čas brez vojaških pretresov večjih razsežnosti.Resda tedaj na njem skoraj ni bilo vojaških operacij, je pa bilo posredno prizadeto, saj so slovenski vojaki sodelovali v vojnah zunaj etničbnega ozemlja, vključno z vojaškimi operacijami na Balkanu, ki so vplivale na iztek t.i. dolgega 19. stoletja. Prisoten je bil pojav, ko je več vojakov umrlo zaradi bolezni, kot pa na bojišču, število civilistov, umrlih zaradi "kolateralne" škode, pa je večkrat presegalo število žrtev med vojaki, tudi v času miru.

Recenzija Bukla

Zgoščena knjižica postavlja pod vprašaj domnevo, da je mirnodobski čas docela miren. V žarišču je slovenski prostor pred izbruhom prve svetovne vojne, stoletje od Napoleonovega padca (1815) do sarajevskega atentata (1914). Vstaje in revolucionarna vrenja so se odvijali vsenaokrog, tudi v Italiji, bila pa je to tudi era kolere in črnih koz, bolezni, ki so jih tuje vojske prinašale v naše kraje (tudi z železnico) in ki so včasih kosile še bolj neusmiljeno od pušk. Leta 1848 se je zgodila pomlad narodov, sledili so ji krimska vojna, vojna za neodvisnost Italije, slovenski notranji razkoli, pa meksikajnarji in vse bolj izrazite balkanske napetosti. Anton Aškerc je leta 1901 v Ljubljanskem zvonu objavil seznam kar petindvajsetih vojn 19. stoletja in Evropa je bila vpletena v večino njih. Danes je jasna tudi zgodovina 20. stoletja, vprašanje pa je, ali lahko v 21. stoletju ravnamo še kako drugače.

Žiga Valetič, Bukla 120-121

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...