Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zapoved in zločin

Stičišča prava, književnosti in teorije
Matej Accetto, ... [et al.]
Zapoved in zločin
20,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-6503-22-8
Leto izdaje izvirnika 2012
Urejanje Matjaž Jager

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 15 cm
440 g
248 strani
Tip knjige
zbornik
Kategorije
družbene vede > pravo
književnost in jezikoslovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Besedno umetnost so vedno zanimali junaki, ki gredo preko meja, jih ne upoštevajo in posegajo preko. To se jim lahko zgodi po nareku nezmotljive usode, poglejte samo nesrečnega Ojdipa. Ali pa to počnejo izključno iz lastnega vzgiba; Razkolnikov stanodajalko ubije tako rekoč iz radovednosti, da bi videl, kakšno sled bo na njegovi vesti pustil zločin. Ja, literatura je fascinirana z mejami, ki jih postavljajo navade, običaji, vrednote, morala in, last but not least, pravo.

Zbornik ZAPOVED IN ZLOČIN se umešča prav v ta prostor, ki ga na eni strani določa besedna umetnost na drugi pa pravo. A pravzaprav gre še korak dlje. Ne zanima ga samo fascinacija književnosti in širše teorija z družbenimi elementi prava, ampak bi se lahko reklo, da je v jedru njegovega zanimanja pravo, ki je fascinirano s samo fascinacijo književnosti z ekscesnimi prestopanji meja - zapovedi.

Kot plod vsega tega je v založništvu Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani in pod uredniško budnostjo dr. Matjaža Jagra nastal zbornik desetih prispevkov na temo zapovedi in zločina. Na kratko in v vprašalni obliki bi lahko vsebino zbornika povzeli takole: Kaj nam o ZAPOVEDI in ZLOČINU lahko povedo Beneški trgovec, Ana Karenina, Peklenska pomaranča, Srce teme, koncept sence C. G. Junga, Hannibal Lecter, Vstajenje, Hazarski besednjak, estetski ideal lepega in znamenita Kantova razsodna moč?

Recenzija Bukla

Umetnostna tendenca izzivanja družbenih meja pogosto hodi korak pred pravom, korak, ki ga želi ujeti zbornik z jasno premiso v vprašanju pa je, kako to, da nas od nekdaj fascinirajo literarni ali filmski (anti)junaki, ki zavestno in intuitivno prestopajo meje zakona? Gre torej za teoretično analizo razvpitih domišljijskih prestopnikov iz zgodovine svetovne književnosti – od likov Shakespeara in Tolstoja pa vse do Anthonyja Burgessa, Thomasa Harrisa ali Milorada Pavića. Priča smo drznemu izstopu iz juristične samozaverovanosti in vstopu v sfero psihoanalize, kjer se pokaže razcep med človeško platjo zločinca, ki jo je mogoče osvetliti tako, da bomo tudi v najbolj okrutnih primerih simpatizirali z njim/njo, in med zločinskim dejanjem, ki vendarle potrebuje nekakšno družbeno sodbo. Med pravom in pravico.

Žiga Valetič, Bukla 84-85

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...