Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Slovenija 2041

Prispevki o viziji slovenske države
Slovenija 2041

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Družina
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-04-0339-5
Urejanje Aleš Maver

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12 cm
230 g
218 strani
Tip knjige
zbornik
Kategorije
družbene vede

Povej naprej

Založnik o knjigi

Prispevki o viziji razvoja slovenske države

Ob 25-letnici slovenske države predstavljamo 15 raznolikih razmislekov o smereh, ki jih moramo kot državljani ubrati, da bomo svojo avtonomnost in demokratičnost tudi ohranili. Zbornik nosi naslov Slovenija 2041, saj prispevki govorijo o dilemah in priložnostih, ki bodo pomembno vplivale na položaj Slovenije čez četrt stoletja, ob njeni 50-letnici. Avtorji zastopajo različna področja, večina pripada mlajšim generacijam, vsem pa je skupno, da osamosvojitev in demokratizacijo razumejo kot neizbrisno vrednoto, da pozitivno vrednotijo evropsko in slovensko krščansko izročilo v najširšem pomenu ter da si želijo jubilej naše države leta 2041 praznovati s ponosom na njene dosežke, na njeno ureditev, pravičnost in perspektivnost ter na njeno vlogo v Evropi in svetu.

Avtorji prispevkov: Jan Dominik Bogataj, Matej Cepin, Marjeta Pija Cevc, Tomaž Ivešić, Klara Marija Keršič, Matej Kovač, Urška Makovec, Aleš Maver, Tadej Rifel, Lenart Rihar, Martin Sušnik, Žiga Turk, Dejan Valentinčič, Sergej Valijev, Luka Vidmar

Recenzija Bukla

Po četrt stoletja samostojne Slovenije skuša pričujoči zbornik začrtati smeri razvoja za naslednje enako dolgo obdobje. Besedila so prispevali predvsem mlajši intelektualci krščanskega miljeja, ki pozivajo in stremijo k nadaljnjemu razvoju demokracije, pri tem pa se – vsaj toliko kot v prihodnost – ozirajo tudi na zapuščino druge svetovne vojne ter v jugoslovanski socializem. Kljub nekaterim razhodom z velikim delom Slovenije je iz besedil razvidno, da so premisleki o razblinjanju starih mitov, nujnosti večje civilnodružbene udeležbe, politični hibernaciji večinske populacije ali »legitimizaciji nelegitimnega« vendarle usklajene z mlajšim delom njim zrcalnega političnega pola. V prihodnosti lahko torej pričakujemo strinjanje vsaj v omenjenih točkah.

Žiga Valetič, Bukla 126

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...