Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Balkan - teror kulture

Razprave o politični antropologiji 2
Ivan Čolović
Balkan - teror kulture
19,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Znanstvena založba Filozofske fakultete
Zbirka Kultura sožitja
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-237-745-8
Prevod Sara Špelec
Urejanje Božidar Jezernik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13,5 cm
250 g
188 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > sociologija
družbene vede > etnologija in antropologija
družbene vede > politika

Založnik o knjigi

Ko so v nekdanji Jugoslaviji potekale vojne za njena ozemlja, so novi oziroma obnovljeni politični miti, obredi in kulti etnično opredeljenih nacij morali upravičiti in legitimirati ozemeljske pravice, se pravi pravico etno nacije do vladavine v prostoru, ki ga ima za svojega. Naš narod ima pravico »biti na svojem«, so ponavljali ideologi, politiki in vojaki, ki so razkosali telo nekdanje skupne države in si prilastili njene dele. To je najočitneje v pripovedih, ki obujajo in oživljajo primordialne, »izvorne« odnose med nacijo in ozemljem oziroma reciklirajo topose, podobe in metafore iz bogate dediščine evropskih avtohtonističnih mitov, se pravi mitov o ljudeh nastalih iz zemlje. (odlomek iz knjige)

Ivan Čolović, etnolog in politični antropolog, je za svoje delo prejel več priznanj, med njimi Herderjevo nagrado (2000), orden viteza Legije časti (2001), nagrado »Konstantin Obradović« (2006) in medaljo »Konstantin Jiriček« 2012. Leta 2010 ga je Varšavska univerza promovirala za častnega doktorja.

Recenzija Bukla

Spominjam se svoje mladosti, kako je oče pogosto bral drobne knjige iz zbirke Biblioteka XX vek (recimo knjige Dole škole), ki so v tistem času predstavljale nekako humanistično in družboslovno alternativo in so širile intelektualna obzorja takratnih izobražencev. Njen urednik in kasnejši založnik je bil Ivan Čolović (1938), srbski etnolog in politični antropolog, znan po tem, da je (bil) s svojimi tezami pogosto kontroverzen in provokativen, z njimi pa še danes zbuja najrazličnejše javne odmeve. Podobno je tudi z njegovo knjigo Balkan – teror kulture, ki je izvirno izšla leta 2008, v njej pa Čolović, v obliki raznorodnih besedil, postavi precej nenavadno tezo, da je na Balkanu – osredotočen je sicer predvsem na Srbijo – za razliko od splošnega prepričanja, da na tem prostoru vlada pomanjkanje kulture, resnica pravzaprav ravno nasprotna in da tu pravzaprav vlada presežek kulture. Ta je posledica zgodovinske večkulturnosti, ki se prepleta na Balkanu. Seveda pa ta »srečevanja« lahko postanejo prostor plodne napetosti, pa tudi orodje v rokah nacionalistov – to pa je osnova, s pomočjo katere Čolović analizira tako razpad Jugoslavije kot tudi kasnejše dogajanje na tem prostoru.

Samo Rugelj, Bukla 112-113

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...