Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Geni, nevroni & jeziki

Duševnost kot flogiston sodobne kognitivne znanosti?
Gregor Tomc
Geni, nevroni & jeziki
21,50 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Fakulteta za družbene vede
Zbirka Humanistika in naravoslovje
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-235-441-1
Leto izdaje izvirnika 2011
Urejanje Iztok Simoniti

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
500 g
365 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > sociologija
naravoslovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Osnovna predpostavka knjige je, da možgani niso središče telesa in da v njih ne gnezdi duševnost. Duševnost je abstrakten pojem, ki ga bitje pripisuje odzivom na dražljaje v telesu (občutenja) in v okolju (čustvovanja) s pomočjo mišljenja (vzročno – posledična povezovanja pojavov v dogodke). V tem pogledu je duševnost relacijski in virtualen pojav subjektivne realnosti. Ljudje se duševnost lahko tudi zavedamo s pomočjo metaforičnega jezika in z njim oblikujemo teorijo o duševnosti, tako lastni kot drugih bitij. To dela socialna omrežja, ki jih oblikujemo in se na njih odzivamo bistveno bolj kompleksna. Osnovni namen knjige je oblikovati teoretske nastavke za družboslovje, utemeljeno v kognitivni znanosti.

Recenzija Bukla

Tomc (1952), je profesor sociologije, specialist za kulturne politike, ki pa predava tudi bioetiko na Biotehniški fakulteti, v povezavi z njo pa aplikacijo kognitivne znanosti na družboslovje, ki se v zadnjem času vse bolj uveljavlja kot socialna nevroznanost. Dosedanjo raziskovalno in analitično delo na tem področju je strnil v knjigi Šesti čut (2000), v kateri je prek zapletenosti možganov analiziral še precej večjo kompleksnost družbenega življenja ter v tem smislu kritiziral redukcionistični pristop družboslovja, in Mentalni mašini (2005), v kateri je analiziral najnovejša spoznanja naravoslovnih in medicinskih znanosti v povezavi z delovanjem možganov, sploh abstraktnega in metaforičnega mišljenja. V svojem najnovejšem delu pa skuša Tomc sintetizirati svoje dvajsetletno raziskovanje na tem področju, pri čemer izhaja iz podmene, da duševnost morda ne obstaja samo in neposredno v možganih, ampak se ta konstituira s pomočjo interakcij in občutenj celotnega telesa in posledičnega čustvovanja. Zaradi tega se je po Tomcu treba naučiti opazovati duševnost na ravni celega bitja in njegovega razmerja z drugimi bitji. Knjiga, ki sili k ponovnemu razmisleku o stvareh, ki jih imamo za samoumevne že dolgo časa.

Samo Rugelj, Bukla 72-73

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...