Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Iznajdevanje človekovih pravic

Zgodovina
Lynn Hunt
Iznajdevanje človekovih pravic
19,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Znanstvena založba Filozofske fakultete
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-237-744-1
Leto izdaje izvirnika 2007
Prevod Urban Tarman
Urejanje Ksenija Vidmar Horvat
Predgovor Rok Svetlič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16,5 cm
400 g
208 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > sociologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga Lynn Hunt Iznajdevanje človekovih pravic: Zgodovina velja za najbolj temeljito in pregledno študijo o zgodovini človekovih pravic. Avtorica razpravo vpne v široko polje proučevanja emocij, kolektivnih identifikacij in po-razsvetljenskih koncepcij avtonomije telesa, ki omogočijo razvoj sočutja z neznanimi osebami.

Lynn Hunt je uveljavljena kulturna zgodovinarka, poznavalka francoske revolucije in profesorica moderne evropske zgodovine. Najbolj je poznana po knjigi The Family Romance of the French Revolution, ki prinaša povsem nov pogled na francosko revolucijo skozi prizmo spola in odnosov v družini, ki jih nato projicira na javne predstave o »pravičnem vodji«.

Recenzija Bukla

Zgodovina človekovih pravic je seveda zgodovina deklaracij, pamfletov, manifestov, pravnih primerov in podobnega, a obenem tudi zgodovina literature, romanov, v katerih so upodobljeni junaki premikali in presegali tedanje družbene meje ali pa jih postavljali v drugačen kontekst. Je presenetljivo, da so bili, recimo, vsi romani Markiza de Sada, ki v pornografskem slogu slavijo prisvajanje moči in njeno uveljavljanje, napisani v zadnjem desetletju osemnajstega stoletja, med francosko revolucijo? Lynn Hunt (1945), priznana ameriška kulturna zgodovinarka, nas v človekove pravice vpelje s presenetljivim naborom zelo raznovrstnih primerov, od angleških romanov do francoskega načina mučilnega kaznovanja obsojencev, s katerimi nedvoumno pokaže zavito in včasih tudi kontradiktorno zgodovino osvobajanja drugače mislečih, drugače vernih, drugače obarvanih in drugače – kot sužnjev – rojenih ljudi. Pri tem pa posebno pozornost seveda posveti tudi ženskam, ki so ponekod v zibelkah demokracije, denimo v Franciji, celo osnovno volilno pravico dobile neverjetno pozno, šele med drugo svetovno vojno leta 1944. Več kot aktualna knjiga za sedanji čas, ki ga preveva begunska kriza.

Samo Rugelj, Bukla 114

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...