Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Knjiga, križ, polmesec

Aleš Debeljak
Knjiga, križ, polmesec
14,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Zavod za kulturne dejavnosti Kultipraktik
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-93068-2-6
Leto izdaje izvirnika 2012
Fotografije Ilija Tomanić Trivundža
Urejanje Tomo Ravbar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19 x 19 cm
370 g
208 strani
Tip knjige
članki in študije
Kategorije
družbene vede > sociologija

Založnik o knjigi

Preizpraševanje evropejstva na njegovih mejah, odpiranje k islamskemu sorodstvu, izpostavljanje trdovratnih predsodkov, rešetanje odnosov med cerkvijo in državo, vpogled v globalnost iz lastne skupnosti, vsega tega in še česa se Aleš Debeljak loteva z jasnim razsvetljenskim namenom in z govorico, ki vsem razvedrilnostim navkljub nagovarja v jeziku uma in razuma. Vztraja iz tedna v teden, iz leta v leto: >>Sapere aude<< Drzni si misliti z lastno glavo! Ne nudi nam dodelanih in pološčenih resnic, ampak vseskozi prosi, da se odpovemo varnostni verigi, s katero smo priklenjeni na ta ali oni skupinski >>mi<<, in začnemo misliti kot osebe, kot posamezniki in posameznice, da, kot svobodnjaki – libertinci, ki odprte glave gledajo v svet okrog sebe. In iz njega, odprtega, nase. Kdor nikoli ne odpre okna, sploh ne ve, da je znotraj zidov, niti ne zazna, da je zrak postal zatohel in nezdrav.

Lev Kreft, iz spremne besede

Recenzija Bukla

Včasih obstaja dilema, ali se splača časopisne kolumne izdati v knjižni obliki, vendar ne pri Debeljaku (1961), sociologu kulture, esejistu in pesniku, saj se njegovi teksti berejo kot kompleksno zastavljene pesmi v prozi, presunljivo inteligentne zlitine osebnega izkustva in širokega vedenja o zgodovini, zgodovini kulture in religije. To na dan pronica v izbrušenih sestavkih, ki jih (morebitna) časovna umeščenost le povzdiguje v avtentično duhovno sliko nekega obdobja. Med Ameriko in Evropo včeraj, islamom in krščanstvom predvčerajšnjim in danes ter svetom jutri se razpenja široki Debeljakov interes, ki ga ubesedi z natančnostjo znanstvenika in občutljivostjo poeta, saj v njegovih besedilih najdemo tako verze Tomaža Šalamuna in Miloša Crnjanskega, fragmente zgodovine otomanskega cesarstva kot tudi ocene, koliko vojn hkrati lahko izvaja ameriška vojska. Vse skupaj pa začini z duhovitimi osebnimi prigodami, kar to knjigo kljub samostojnosti tekstov (ti so izhajali v obdobju 2008–2012) naredi za presenetljivo enovito delo.

Samo Rugelj, Bukla 79-80

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...