Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Miti našega časa

Umberto Galimberti
Miti našega časa
34,70 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-241-600-3
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Matej Venier
Urejanje Špelca Mrvar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 16 cm
700 g
399 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
družbene vede > sociologija
filozofija
psihologija in psihiatrija

Povej naprej

Založnik o knjigi

»V nasprotju z idejami, ki jih mislimo, so miti ideje, ki si nas lastijo. Ne vladajo nam z razumskimi sredstvi, temveč s pomočjo psiholoških mehanizmov, zasidranih v globini naše duševnosti, kamor žarek razuma težko prodre. Kajti miti so preproste ideje, ki jih povzdignemo v mit, ker so udobne, ne povzročajo težav, omogočajo lažjo presojo, skratka, dajejo nam občutek varnosti in nam odvzemajo dvome o naši podobi sveta, tako da nas nemir spraševanja ne sili več, da bi jo razvijali.«
Tako začenja ugledni italijanski mislec, filozof in psiholog Umberto Galimberti uvod v knjigo Miti našega časa (I miti del nostro tempo, 2009), v kateri kritično pretresa ustaljene predstave o vrsti pomembnih vprašanj in pojavov, ki zaznamujejo naše življenje. V prvem delu knjige obravnava Galimberti individualne mite in razkrinkava ustaljene predstave o materinski ljubezni, spolni identiteti, mladosti in starosti, sreči, inteligenci, modi, oblasti, psihoterapiji in blaznosti. Drugi del knjige je posvečen kolektivnim mitom. Zvrstijo se poglavja o tehniki na splošno, o novih tehnologijah, trgu, rasti, globalizaciji, terorizmu, vojni, varnosti in rasi. Galimberti pronicljivo in brezkompromisno obračunava z zmotnimi, globoko zakoreninjenimi predstavami o družbenih pojavih, ki so krinka za manipulacijo s posameznikom in pogosto vir hudega duševnega trpljenja in patoloških pojavov tako pri posamezniku kot v družbi. Avtorja odlikujeta široko poznavanje filozofske, psihološke in družboslovne literature od najstarejših piscev do modernih filozofskih in družboslovnih šol, pa tudi izjemno široka kulturna izkušnja. Pri tem se venomer zavzema za osvoboditev posameznika in njegov vstop v dejavno, polno družbeno odgovorno življenje; tega mu, ne glede na psihološko ceno, lahko omogoči samo pogumen sokratovski obračun s slepili, ki uspavajo sodobnega človeka.

Recenzija Bukla

Italijanski antropolog in filozof (1942) se je v slovenščini prvič predstavil pred dvema letoma z lepo sprejetim in dobro ocenjenim delom Grozljivi gost, v katerem je prepričljivo analiziral malodušnost sodobne mladine. V svoji najnovejši knjigi Miti našega časa pa s svojo analizo seže precej širše, saj skozi prefinjeno strukturirano pripoved, ki je podprta z mnogimi strokovnimi navedbami, hkrati pa izhaja tudi iz osebnih izkušenj ter pogledov, sintetično obdela nekatere ključne predpostavke, na katerih temelji življenje v današnji družbi. Pri tem Galimberti za vsako od njih, bodisi da je to materinska ljubezen, spolna identiteta, oblast, moda itn. na individualnem nivoju ali pa tehnika, trg, rast, terorizem, vojna, varnost itn. na kolektivnem nivoju, pokaže, da gre za svojevrsten mit, ki je (vsak seveda na svoj način) v dosedanje stanje prišel prek loka simbolnih zaporednih faz. Knjiga, ki dokazuje, da izvrstnih družbeno aktualnih knjig še zdaleč ni treba vedno brati le v angleščini.

Samo Rugelj, Bukla 74-75

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...