Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Na vodnarjevem valu

Nova religijska in duhovna gibanja
Aleš Črnič
Na vodnarjevem valu
20,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Fakulteta za družbene vede
Zbirka Kult
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-235-619-4
Leto izdaje izvirnika 2012

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 16,5 cm
530 g
291 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > sociologija
religija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga Na vodnarjevem valu je po strukturi in vsebini izvrsten uvod v sociologijo novih religijskih gibanj in »nove duhovnosti«. Kot se za pregledne in informativne uvode spodobi, je tu obravnava osnovnih pojmov in pregled teoretskih diskusij v zvezi z njimi, prikaz nastajanja in konteksta obstajanja obravnavanih pojavov, tipologija osnovnih oblik in vsebin, predstavitev in kritična refleksija najznačilnejših primerov ter nenazadnje vpogled v dogajanje v Sloveniji. V rokah imamo prvi slovenski pregleden in urejen prikaz problematike, ki se od vsega začetka – v svetu in pri nas – izmika poskusom pregledne in urejene predstavitve: ne naključno, saj gre za dogajanje, ki se je kot alternativno, novo, v modernih okoljih nepričakovano, dinamično in fluidno pojavilo na (religijskem) terenu, za katerega naj bi bila sicer značilna moč tradicije, starih in trdih miselnih in vedenjskih vzorcev. Toda knjiga nikakor ni le študijski priročnik, je tudi izjemno zanimivo in aktualno branje. Ponudi nam solidno informacijo in kritično refleksijo o vsem znanih religijskih skupinah in gibanjih, kot so npr. Jehovove priče, Scientološka cerkev, Hare Krišna, satanistični kulti, new age, o katerih pa imamo kljub medijski razvpitosti – ali prav zaradi nje – zelo enostransko in pristransko ali pa zelo megleno podobo. Po drugi strani omogoča vpogled v manj poznane pojave in vidike te scene. Posebej osvetli nestrpnost in nasilje, ki včasih spremljata gibanja, bodisi da ju (redko) sama spodbujajo, bodisi da so ju (večkrat) sama deležna. Za marsikoga bo najbolj zanimiv in izzivalen vpogled v izvorno slovenske primere novih religijskih gibanj in sodobno poganstvo na Slovenskem. Avtor se ne izogne niti kritični oceni sedanje slovenske religijske zakonodaje, ki je tako mačehovska in ignorantska do novih religijskih gibanj in malih verskih skupnosti, da je moralo poseči celo Ustavno sodišče. Črničev prvi slovenski uvod v sociologijo novih religijskih gibanj uspešno nadgrajuje sociologijo religije, ki se je v svetu in pri nas oblikovala v soočanju z religiozno sceno pred pojavom novih religijskih gibanj v modernih družbah.

Recenzija Bukla

koraj vsak, ki je star trideset let in več, se je v svojem življenju tako ali drugače že srečal z novodobniškim (new age) gibanjem in njegovimi pojavi v obliki novih religijskih gibanj. Ta so si že utrla pot v javno življenje ali pa so do nas prišla, denimo, v obliki knjižnih avtorjev, kot sta Deepak Chopra ali Paul Coelho, ki uspešno kapitalizirata na tovrstnih zgodbah o iščočem posamezniku, podanih v priročniški ali pa literarizirani obliki. Potem ko je pri zbirki Kult leta 2008 izšla monografija Tine Ban Novodobniška duhovnost, nam Aleš Črnič, izredni profesor na Fakulteti za družbene vede, v pričujočem delu sistematično predstavi tiste religijske in duhovne pojave »nove dobe« (vodnarjeve dobe), s katerimi se sicer soočamo, a jih pogosto ne razumemo, bodisi zaradi predsodkov bodisi zaradi neznanja. Črnič v prvem delu knjige išče razloge, zakaj je do nastanka novodobniških gibanj prišlo ravno v začetku vodnarjeve dobe, vznike zanje pa vidi v spremenjenih družbenih razmerah (denimo kontrakultura in individualizem), na drugi strani pa analizira njihova idejna izhodišča v azijskih duhovnih tradicijah in evropski ezoteriki. V nadaljevanju konkretneje opiše primere bolj znanih novih religijskih gibanj tako v tujini kot pri nas, s čimer dobivamo prvi pregleden in urejen prikaz tovrstne problematike v slovenščini, ki nam bo pomagal tudi pri zmanjšanju predsodkov do teh gibanj. Delo, ki razsvetljuje, tu in tam pa celo razvedri.

Samo Rugelj, Bukla 88

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...