Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Nasilje

Slavoj Žižek
Nasilje
15,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Društvo za teoretsko psihoanalizo
Zbirka Analecta
Leto izdaje 2007
ISBN 978-961-6376-33-4

Tehnične lastnosti
mehka vezava
173 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > sociologija
filozofija

Povej naprej

Recenzija Bukla

V svoji zadnji knjigi Nasilje, ki je nedavno izšla v ­zbirki ­Analecta, je pod drobnogled vzel vedno bolj aktualen problem nasilja. Tega vprašanja pa se ne loteva neposredno, ampak nanj »vrže šest stranskih pogledov«. Ne zanima ga subjektivno nasilje, ampak njegova kompleksna interakcija z objektivnim oz. sistemskim nasiljem, ki vzdržuje razmerja gospostva in eksploatacije, ter simbolnim nasiljem, ki je utelešeno v jeziku. Oba tvorita na videz nevtralno ozadje, na katerem se nekateri dogodki kažejo kot »nasilni«.
Žižek konkretne pojavne oblike nasilja (11. september, izbruh nasilja v New Orleansu, nemiri v pariških predmestjih, izraelsko-palestinski spor ...) interpretira s pomočjo različnih filozofskih in teoretskih konceptov, ki si jih »sposoja« od najrazličnejših mislecev: Descartesa, Kanta, Hegla, Heideggerja, Freuda, Lacana, Badioua, Sloterdijka ... Te hermetične izpeljave pa začini z laže razumljivimi »ilustracijami«, ki jih »pobira« iz vsakodnevne izkušnje: filmov, anekdot, šal ... Pri tem pa vseskozi uporablja heglovsko metodo dialektičnega sovpadanja nasprotij, s pomočjo katere pokaže, da imajo na prvi pogled nazdružljivi fenomeni isti koren.
Avtorjeva drža ni agitatorska – zbujanje občutka, da je potrebno »nekaj storiti«, ampak strogo kontemplativna – s pomočjo potrpežljive kritične analize dognati, kaj nasilje povzroča. Kljub tej »odmaknjenosti« pa je Nasilje poudarjeno politično obarvano.
V uvodnem eseju Žižek izriše pikro ironičen »psihološki profil« t. i. liberalnih komunistov, ikoni katerih sta Bill Gates in George Soros. Njihov goreč boj proti subjektivnemu nasilju in humanitarna dobrodelnost utelešata držo razvitih držav, ki nenehno »pomagajo« nerazvitim, da bi se izognile lastni soodgovornosti za njihov položaj.
Kritičen je tudi do pozivanja k strpnosti, ki je nenehno na jeziku današnjih liberalnih multikulturalistov. Ti številne probleme zožujejo na problem nestrpnosti, prezrejo pa politično neenakost, ekonomsko izkoriščanje in nepravičnost, ki so prava »narava« globalnega kapitalizma. Zanj je značilno tudi, da so »reči« tiste, ki prosto cirkulirajo, medtem ko je cirkulacija »ljudi« vse bolj nadzorovana. Ta novi rasizem razvitih ločuje tiste, ki so vključeni v sfero ekonomske blaginje, in tiste, ki so iz nje izključeni. Zato je prava rešitev problema priseljevanja, kot poudari avtor, podrtje tega družbenoekonomskega zidu, ne pa policijskega.
V današnjem svetu religija postaja glavni vir smrtonosnega nasilja. Žižek ne vidi rešitve v odpovedi nasilju, ampak v odpovedi religiji. V nekoliko nietzschejanskem duhu, ki je prisoten v vsej knjigi, poda apologijo ateizma. Ta je zanj mesto resnične moralnosti, ki od nas zahteva, da sprejemamo polno odgovornost za svoja dejanja, brez skrivanja za figuro velikega Drugega.

Maša Ogrizek

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...