Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Podreditev kot svoboda

Življenje v neoliberalizmu
Patrick Schreiner
Podreditev kot svoboda

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Krtina
Zbirka Krt
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-260-121-8
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Prevod Marko Bratina
Urejanje Zdravko Kobe

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19,5 x 13,5 cm
180 g
130 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede
družbene vede > sociologija

Založnik o knjigi

Neoliberalizem je v zadnjih desetletjih svet zaznamoval bolj kot katerikoli drugo gibanje po 2. svetovni vojni. Danes neoliberalizem ni le stvar gospodarstva in politike, temveč se je zasidral v vsakdanjem življenju ljudi. Patrick Schreiner se v pričujočem delu ukvarja z njegovimi raznolikimi, domnevno nepolitičnimi oblikami. Preiskuje vsakdanje mehanizme, preko katerih ljudje sprejemajo neoliberalne ideje in jih dojemajo kot dobre, primerne in brez alternativ. Pri tem obravnava vzgojo in izobraževanje, priročnike za osebnostno rast, ezoteriko, šport in fitnes, odnos do telesa, družbena omrežja, televizijske oddaje, kot so resničnostni šovi in milnice, pa tudi potrošnjo in življenjske stile. Na teh primerih pokaže, kako se je neoliberalizem zalezel v vse pore življenja ljudi, v njihov način dojemanja sveta in njihov način mišljenja. Pokaže tudi, kakšne posledice sledijo iz tega za posameznika in za družbo.

Patrick Schreiner (1978) je politolog in publicist. Ukvarja se predvsem s politično teorijo in gospodarsko politiko. Izdal je več odmevnih del: Warum Menschen sowas mitmachen: Achtzehn Sichtweisen auf das Leben im Neoliberalismus (2017), Außenkulturpolitik: Internationale Beziehungen und kultureller Austausch (2011), Staat und Sprache in Europa: Nationalstaatliche Einsprachigkeit und die Mehrsprachenpolitik der Europäischen Union (2006).

Recenzija Bukla

Neoliberalizem je iz ekonomske teorije že davno prerasel ne samo v ideologijo, temveč tudi v politične programe in prizadevanja, saj denimo trgi niso nekaj danega, kot so bili nekoč (pri klasičnem liberalizmu), temveč nekaj ustvarjenega ter celo takšnega, k čemur si je treba prizadevati v okviru političnih ciljev posameznih držav. V to logiko se lepo prilega knjiga Podreditev kot svoboda nemškega politologa in publicista Patricka Schreinerja (1978) iz leta 2015, v kateri avtor bistroumno ugotavlja, da v sedanjem času človek velja za svobodnega že samo s tem, če je zaščitena njegovega osebna lastnina in mu je dodeljen legitimen manevrski prostor na trgu, ki je onkraj političnih posegov in prisil (in, nasprotno, svoboden ni bogataš, ki mu državne ustanove jemljejo denar, saj so v tem primeru na delu posegi od zunaj, ki spreminjajo tržno razdelitev dohodkov). S tem poudarjanjem individualizma kot ključnega elementa sodobne družbe pa Schreiner šele začne, saj potem na mnogih – tudi za Slovenijo zelo aktualnih – primerih pokaže, kako temu neoliberalnemu poudarjanju svobodne individualnosti na dušo pihajo tako sodobne tekmovalne in športno-rekreativne prakse, ki skušajo posameznikovo telo preobraziti v borilni stroj ali ultimativni erotični objekt, pa tudi industrija ezoterične ter svetovalne literature, ki stavi na to, da bo s svojimi nasveti okrepila posameznikovo identiteto in njegove kompetence – seveda zgolj v okviru jasno začrtanih zmožnosti znotraj neoliberalne ureditve.

Samo Rugelj, Bukla 150

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...