Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Pomen druge svetovne vojne

Ernest Mandel
Pomen druge svetovne vojne

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Sophia
Zbirka Naprej!
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-6768-54-2
Naslov izvirnika The Meaning of the Second World War
Leto izdaje izvirnika 1986
Prevod Marko Kržan
Spremna beseda Jernej Kosi
Urejanje Tanja Velagić, Uroš Zorman

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
400 g
284 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje
družbene vede > politika
družbene vede > sociologija

Založnik o knjigi

Če je mogoče pomen druge svetovne vojne tako kot pomen njene predhodnice razumeti le v kontekstu imperialistične težnje po svetovni prevladi, lahko rečemo, da je pomembna zato, ker je bila skrajni preizkus relativne moči tekmujočih imperialističnih držav. Njen razplet je za celo obdobje določil specifični vzorec akumulacije kapitala. V svetu, ki ga ureja kapital s podlago v nacionalnih državah, je vojna mehanizem za dokončno razrešitev nesoglasij par excellence. Kajti čeprav vojaška moč ni edina oblika pritiska, s katero se lahko kapitalistična država loti svojih tekmecev, je vendarle najvišja oblika oblasti: oborožena sila, ki jo uporabi zato, da bi vsilila svojo voljo, je odločilni dokaz prevlade imperialistične države.
- Iz knjige

Študija druge svetovne vojne Ernesta Mandela med primerljivimi deli izstopa po tem, da se ne posveti le posameznim bitkam in frontam, ampak tudi umestitvi teh bitk in front v širšo politično in ekonomsko sliko prve polovice 20. stoletja. Metodološko gre tako za sintezo, ki uspešno lovi ravnotežje med dolgotrajnimi, manj očitnimi zgodovinskimi procesi (prvi del) ter popisom in analizo posameznih dogodkov (drugi del). Kljub obsežnim opombam in rednemu sklicevanju na podatke je torej jasno, da tudi za to študijo stoji vplivna teorija monopolnega kapitala, po kateri je Mandel najbolj znan. Drugo svetovno vojno tako razume predvsem v luči povečevanja napetosti med ključnimi akterji imperializma ter uspehov in neuspehov Stalinove Sovjetske zveze, mednarodnega delavskega gibanja in protikolonialnih gibanj. Njegova študija bo nedvomno zapolnila veliko praznino v slovenskem knjižnem prostoru, saj slovensko zgodovinopisje podobnih kvalitetnih in dostopnih študij ni proizvedlo, hkrati pa odpira tudi priložnost za premislek o razlogih za to praznino, ki jo izkoristi odlična spremna študija Jerneja Kosija.

Recenzija Bukla

Po lanski monografiji Ekonomija in razredna struktura nemškega fašizma (napisal jo je Alfred Sohn-Rethel) dobivamo zdaj še eno delo, ki drugo svetovno vojno analizira z družbenoekonomske perspektive. Njen avtor, Ernest Mandel (1923– 1995), je bil belgijski zgodovinar, ekonomist in politični mislec, ki je med vojno tudi trpel v koncentracijskem taborišču. Njegova pričujoča študija je prvič izšla leta 1986, po njem pa je bila druga svetovna vojna neke vrste nadaljevanje ekspanzivnega in vse bolj agresivnega kapitalizma z drugimi sredstvi, pri čemer so Nemci, predvsem vladajoči razred s Hitlerjem na čelu, skušali vzpostaviti imperialistično, s tem pa tudi gospodarsko konkurenco britanskemu imperiju. Svetovna vojna kot nasledek tekme za prevlado med posameznimi kapitalističnimi velesilami.

Samo Rugelj, Bukla 95-96

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...