Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Postmoderna etika

Zygmunt Bauman
Postmoderna etika
19,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Znanstvena založba Filozofske fakultete
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-237-827-1
Naslov izvirnika Postmodern ethics
Leto izdaje izvirnika 1993
Prevod Urban Tarman
Urejanje Ksenija Vidmar Horvat

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16,5 cm
510 g
269 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > sociologija

Založnik o knjigi

Resnični predmet te študije je postmoderna perspektiva sama. Glavna teza knjige je, da so kot posledica moderne dobe in njene samokritične, pogosto samoobtožujoče in na več načinov samouničujoče stopnje (proces, ki ga koncept »postmoderne« želi zaobjeti in izraziti) mnoge poti, ki so jih ubrale etične teorije (a ne tudi moralne skrbi modernih časov), začele spominjati na slepe ulice; a hkrati so se odprle možnosti radikalno novega razumevanja fenomena moralnosti.

Recenzija Bukla

Eden najpomem b nejših teoretikov (post)moderne že v prvem stavku uvoda opozori, da bo knjiga govorila o etiki in ne o moralnosti, ukvarjanje s slednjo bi namreč prineslo popisovanje številnih problemov, s katerimi se ukvarjamo današnji ljudje. Etika, na drugi strani, odpira spraševanje o temeljnih usmeritvah, brez katerih je moralnost izgubljena, brez kompasa, brez etičnega koda. Toda kot ugotavlja Bauman, so mnoge etične teorije v postmoderni prišle do svojega konca, do pretirane samokritičnosti in samouničenja, zaradi česar vse bolj pristajamo na nedoločno razpršenost. Avtor skozi poglavja razgrajuje univerzalnost, individualnost (morala pred svobodo), dvojnost (aporija bližine), potres tretjega (in rojstvo družbe), različne družbene prostore ter stopnjo, ko ostaneta le še zasebna morala in javno tveganje, knjigo pa sklene s pretehtanjem začetne negativne obljube; verjame namreč, da moralnost z nezmožnostjo gotovosti le pridobi.

Žiga Valetič, Bukla 122

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...