Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Projekt Od-rasti

Manifest za brezpogojno podporo za neodvisnost
Vincent Liegey, ... [et al.]
Projekt Od-rasti
8,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Sanje
Zbirka Aktivni državljani
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-274-397-0
Prevod Mojca Schlamberger Brezar
Urejanje Tjaša Koprivec
Predgovor Paul Ariès

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12,5 cm
150 g
131 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
družbene vede > sociologija
družbene vede > ekonomija
družbene vede > politika
družbene vede > pravo
družbene vede > socialno skrbstvo

Povej naprej

O knjigi

Izstopimo iz religije ekonomije in se spomnimo, da so ekonomski zakoni samo politični konstrukt, in ne naravni pojav. Čas je, da ekonomijo postavimo na njeno mesto, da iz nje naredimo orodje, ki nam bo omogočilo izvajati politiko za izhod iz slepe ulice, v katero nas vedno hitreje vodi družba rasti. Desakralizirajmo ekonomijo in dekolonizirajmo svoje pojmovne predstave.

Projekt Od-rasti premišlja instrument, ki nas lahko pripelje v resnično demokratično družbo in nas s tem osvobodi lobijev, oligarhij, družbe spektakla, prisilnega dela, strahu pred jutrišnjim dnem ali pred drugimi ter nam omogoči razmere, da bomo končno lahko mirni in neodvisni.

Recenzija Bukla

Tako rekoč že odkar pomnim, na eni strani poslušam o takšni in drugačni gospodarski krizi (jugoslovanska kriza, osamosvojitev Slovenije in izguba trgov, svetovna gospodarska kriza) ter nujnosti varčevanja na drugi (ukrepi stabilizacije, ukrepi zategovanja pasu), iz česar nas lahko potegne samo nenehna gospodarska rast. Zdi se, kot da je kriza stalen, ne pa prehoden pojav. Posledica tega koncepta je (tudi mentalni) model nujnosti vsakoletne gospodarske rasti kot tiste čarobne paličice, ki naj bi po eni strani zvišala življenjski standard vseh državljanov, po drugi pa tistim manj srečnim posameznikom, denimo nezaposlenim, omogočila, da se tudi aktivneje vključijo v »proces ekonomske izmenjave«. V knjižici Projekt Od-rasti avtorji dokazujejo, da ta model niti približno ne prinaša blagodejnih učinkov, ki jih obljublja, saj se splošni standard sedanje družbe, »ki ji infuzijo daje nafta«, ne zvišuje sorazmerno z gospodarsko rastjo, prav tako pa se v tem okviru ne zmanjšuje stopnja nezaposlenosti. Ta se lahko, kljub rasti, celo povečuje, zato avtorji v obliki manifesta podpore za neodvisnost premišljajo instrument, ki bi nas lahko pripeljal v resnično demokratično družbo, osvobojeno lobijev, spektakla in strahu pred jutrišnjim dnem ter nam omogočil mirno in neodvisno življenje.

Samo Rugelj, Bukla 116-117

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...