Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Retrotopija

Zygmunt Bauman
Retrotopija

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Založba /*cf.
Zbirka Rdeča zbirka
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-257-090-3
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Retrotopia
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Katarina Rotar
Spremna beseda Marko Hočevar
Urejanje Alvina Žuraj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13,5 cm
210 g
175 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > sociologija
filozofija
družbene vede > politika
družbene vede > pravo

Založnik o knjigi

Zygmunt Bauman se v svoji zadnji knjigi Retrotopija (izšla je posthumno pri založbi Polity Press, 2017), ukvarja z vprašanjem utopij in njihovo možnostjo v sedanjosti. Bauman izpelje misel, da obstaja manko utopij – slikanja idealne podobe v (oddaljeno) prihodnost. Namesto k utopijam naj bi se zatekali k nostalgiji ter retrotopijam, kjer gre za slikanje idealnega stanja v preteklost, ki pa je ni bilo. Do tega naj bi prihajalo zaradi štirih dejavnikov, ki so med seboj prepleteni: prvič, zaradi vračanja v »naravno stanje« in »vojne vseh proti vsem« (Hobbes); drugič, zaradi vzpona nacionalizmov/tribalizmov; tretjič, zaradi večanja neenakosti in, četrtič, zaradi individualizacije in atomizacije družbe. A Bauman vendarle poskuša ohraniti kanček optimizma ter v zaključku naslovi možnost kozmopolitskega humanizma v prihodnosti, ki je pogojen predvsem z gradnjo kozmopolitske zavesti.

o avtorju

Zygmunt Bauman (1925–2017) je svetovno znan poljski sociolog in filozof. Od leta 1971 je živel v Veliki Britaniji. Predaval je sociologijo na univerzi v Leedsu, tudi kot zaslužni profesor. Velja za enega največjih sociologov 20. stoletja, v svojih številnih delih se je posvečal vprašanjem moderne, holokavsta, postmodernega konzumerizma in tekoče moderne.

Recenzija Bukla

Utopija naj bi predstavljala izčiščeno idejo neke idealne družbene uredit­ve v prihodnosti, kot si jo je denimo pred pol tisočletja zamislil Thomas More. Vendar pa so aktualna družbena dogajanja, ki nam prihodnost vse bolj slikajo v temnih barvah, so svetovno znanega poljskega socio­loga in filozofa Zygmunta Baumana (1925–2017), ki ga po njegovih knjigah o holokavstu in tekoči moderni poznamo tudi pri nas, v njegovi, že posthumno izdani knjigi Retrotopija iz leta 2017, navedle k drugačnemu pogledu na časovno umeš­čenost utopije. Po Baumanu v sedanjosti obstaja manko utopij, ki naj bi se odvijale nekje v prihodnosti, saj smo priča družbenemu trenutku, v katerem se premišljevalci vse bolj obračajo v pretek­lost, k viru dobrega in urejenega (družbenega) življenja, kar predstavlja svojevrstno nostalgijo, z njegove strani imenovano tudi retrotopija. Bauman kot razlog za te tendence navaja ključne probleme sedanje družbe od njene atomizacije, vzpona nacionalizmov do vse večje neenakosti, na koncu pa vse skupaj vseeno sklene v optimis­tičnem, a prejkone idealističnem tonu, kjer boljšo prihodnost vidi v gradnji kozmopolitske zavesti.

Samo Rugelj, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...