Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Rock'n'retro

Novi jugoslavizem v sodobni slovenski popularni glasbi
Mitja Velikonja
Rock'n'retro
15,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Sophia
Zbirka Naprej!
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-6768-56-6
Leto izdaje izvirnika 2013
Urejanje Tanja Velagić, Uroš Zorman

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
350 g
236 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > sociologija

Založnik o knjigi

V slovenski ideološki krajini glede Jugoslavije vlada ambivalenten odnos, razpet med jugofobijo in jugofilijo. Medtem ko je bil prevladujoči politični diskurz bodisi izrazito negativno jugoslavističen bodisi je to poglavje sramežljivo ignoriral in potlačil, je v vsakdanjem življenju in popularni kulturi jugoslovanskost na nekaterih področjih ostajala živa in priljubljena, na primer pri hrani, na nekaterih drugih področjih pa lahko opazimo postopno odpiranje jugoslovanskosti, ki se je začelo že nekaj let po osamosvojitvi. Tako negativni jugoslavizem ne vpliva na množično počitnikovanje na Hrvaškem, potovanja drugod po Jugoslaviji in priljubljenost tamkajšnjih žurerskih destinacij. Podobno se je z velikim uspehom knjige Gorana Vojnovića Čefurji raus! (2008), ki je prejela nagrado kresnik, zgodilo celo v književnosti, torej na področju, kjer je slovenski kulturniški nacionalizem najgloblje ugnezden.

Knjiga Rock’n’retro obravnava odpiranje jugoslovanskega in socialističnega poglavja slovenske zgodovine v novi popularni glasbi, ki se je začelo pojavljati nekaj let po osamosvojitvi, še posebej pa se je razširilo v zadnjih letih. Mitja Velikonja skuša med drugim podati odgovor na vprašanje, kakšne so konkretne politične implikacije teh reprezentacij nekdanje države.

Knjiga vsebuje tudi angleški prevod, tiskan v obratni smeri: Rock’n’Retro: New Yugoslavism in Contemporary Popular Music in Slovenia. Knjigo je v angleščino prevedla Olga Vuković.

Recenzija Bukla

Kulturološka študija rednega profesorja na Fakulteti za družbene vede, v kateri avtor raziskuje pojav t. i. novega jugoslavizma, ki temelji na neki imaginarni podobi razpadle države, v sodobni slovenski popularni (torej pop ali pa tudi narodnozabavni) glasbi. Ta je v glasbi skoraj brez izjeme prikazan pozitivno in/ali nostalgično, pa naj gre za socialistično ali pa partizansko ikonografijo.

Bukla 95-96

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...