Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Sodobni zagovor historičnega materializma

Sociologija, zgodovina, filozofija
Tibor Rutar
Sodobni zagovor historičnega materializma

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Sophia
Zbirka Naprej!
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-7003-04-8
Leto izdaje izvirnika 2016
Spremna beseda Aljoša Slameršak
Urejanje Uroš Zorman

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
560 g
378 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
filozofija > slovenska filozofija
družbene vede > sociologija

Založnik o knjigi

Knjiga obravnava kompleksna sociološka in filozofska vprašanja, ki so v osrčju sodobne humanistike, vendar je pisana dostopno in namenjena kar najširšemu bralstvu, saj želi v slovenskem kulturnem prostoru obuditi in sprožiti razprave, ki so z mnogo vidikov pomembne ne le v družbenem življenju, marveč tudi v vsakdanjem, saj se tičejo prihodnosti ureditve družbe in s tem naših življenj. Vprašanja, ki so sicer predmet akademskih razprav, zlasti o razredih in ideologiji, umešča v konkretnost življenja, imajo splošno intelektualno in kulturno razsežnost.

Glavni namen knjige je natančno predstaviti in zagovarjati sodobni historični materializem, njegovo umestitev, in sicer s pomočjo ontoloških, epistemoloških in metodoloških argumentov, ki izhajajo iz kritičnega realizma, enega najvznemirljivejših sodobnih razvojev v filozofiji naravoslovne in družboslovne znanosti, nasproti najvidnejši alternativni paradigmi, antirealizmu oziroma antiesencializmu. Na teoretsko-empirični ravni pa teče zagovor prek podrobnega soočenja z najvplivnejšimi teoretsko-empiričnimi kritikami marksizma, ki sta jih razvili (neo)webrovska in poststrukturalistična družbena teorija.

Knjiga ima v kontekstu svetovne in slovenske humanistike dvojni pomen. Po eni strani v slovenski prostor vnaša najsodobnejše svetovne razprave in polemike s področja (historične) sociologije in filozofije znanosti, ki so v tem prostoru sicer precej nepoznane in marginalizirane, po drugi strani se skozi te razprave ostri misel in razvija besednjak, novi koncepti. Zlasti pa je pomembna intervencija v slovenski kulturni in teoretski prostor, kjer po eni strani vlada zmešnjava npr. glede pojma razreda (vpliv teorij mnoštva in postfordizma ter sociološke »postrazredne« teorije npr. Ulricha Becka), medtem ko je natančnejša teorija razreda omejena na klasično delo Marka Kerševana Razredna analiza in marksistična družbena teorija, nekaj spisov Rastka Močnika in tematsko številko revije Borec O izkoriščanju, nadvladi in razredih (2014).

Recenzija Bukla

Mladi politolog in sociolog Tibor Rutar (1989), ki je med drugim prevedel Chiberjevo delo Postkolonialna teorija in prikazen kapitala, se v prvencu s širokim zamahom loti aktualizacije historičnega materializma. Izhajajoč iz marksistične tradicije je ta poleg teorije o razvoju družbe skozi čas vselej vseboval motiviranost za politična dejanja, v sodobnem času begajočih idejnih kontrastov pa se ta odvijajo inertno, brez pravega premisleka in načrta. Rutarjev prispevek gre v smeri poudarjanja pomena tistih agensov, ki se lahko in morajo oprijeti teoretskih okvirov ter jih začeti udejanjati v praksi, naslavlja pa same temelje historičnega materializma v socialnem realizmu oz. v praktični poziciji, ki išče odgovore s postavitvijo naravnega okolja in materialnih mehanizmov v središče razmisleka, šele v naslednjem koraku pa vanj vstopi človeška družba ter z njo neizbežen boj deprilvilegiranih in izkoriščanih proti neenakosti. Medčloveški odnosi se (še vedno) krešejo na polju ekonomije.

Žiga Valetič, Bukla 132-133

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...