Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Sonnenschein

Daša Drndić
Sonnenschein
32,20 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Zbirka Poteze
Leto izdaje 2009
ISBN 978-961-241-322-4
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Prevod Đurđa Strsoglavec
Spremna beseda Đurđa Strsoglavec

Tehnične lastnosti
trda vezava
22 x 13 cm
416 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > sociologija

Založnik o knjigi

Sonnenschein je roman o velikih in bolečih temah, o totalitarizmu, nacionalni, rasni in verski nestrpnosti, o nacističnih in fašističnih zločinih, koncentracijskih taboriščih, o poskusih na ljudeh, o umiranjih in mučenjih ter o zamolčevani temi druge svetovne vojne, o otrocih, ukradenih, ugrabljenih, odtrganih od »neprimernih« družin in vzgajanih, da postanejo zgled arijske rase (Lebensborn). Skozi zgodovino judovske družine iz nemškega/italijanskega/slovenskega mesta Görz/Gorizia/Gorica in usodo Haye Tedeschi se razkrivajo zablode, osebne in kolektivne nesrečne odločitve in tragedije, v katerih se zrcali tisto najstrašnejše, česar je zmožen človek.

Roman je angažirana proza; zgodbe o nesrečnih usodah, o izgubah identitet, o nepripadnosti, o Drugačnosti, o letargičnosti opazovalcev, bystanderjev, o njihovih široko zaprtih očeh, o njihovem obračanju glave stran niso zgodbe o brezimenih, imena so navedena, polna imena, kajti zgodbe brez imena ni, kakor ni imena brez zgodbe, vendar se je do teh zgodb včasih treba dokopati, treba je biti aktiven, ne pasiven – tako se mora tudi bralec dokopati do Hayinega kataloga življenjepisov »bivših pripadnikov Akcije T4, leta 1943 premeščenih v Trst in okolico«, in sicer tako, da kataloške kartice z življenjepisi zloži, tj. da razreže zlepljene strani. Skoraj sto strani dolg seznam z imeni 9000 Judov, v dveh letih deportiranih iz Italije ali ubitih v Italiji in državah, ki jih je okupirala, je seznam zgodb, ki naj bi nas opomnile, da bi se morali iz ponavljanja zgodovine česa naučiti, »repetitio est mater studiorum, vendar se kljub temu, da se zgodovina trmasto ponavlja, slabo učimo, in ta drzna in vztrajna Zgodovina ne odneha, samo ponavlja se in ponavlja, ponavljala se bom do nezavesti, pravi, zanalašč se bom ponavljala, dokler ne pridete k pameti, pravi, mi pa ne znamo priti k pameti«, ne znamo redefinirati preteklosti, zgodovine, kolektivnega spomina. (iz spremnega besedila Đurđe Strsoglavec)

Recenzija Bukla

Daša Drndić, ena najbolj angažiranih sodobnih hrvaških pisateljic, je svoj odličen zadnji roman Sonnenschein označila za dokumentarnega; v njem se namreč fiktivna pripoved prepleta s stvarnimi (in fikcionaliziranimi) dokumenti, fotografijami, seznami, pričevanji ... Avtorica v romanu nasproti Zgodovini postavi zgodbe, saj je (kanonizirana) zgodovina vedno konstrukt, ki s svojim abstrahiranjem kot mrtvaški prt zastira pogled na brezštevne brezimne usode. Skozi natančen popis »majhne historije« judovske družine iz nemškega/italijanskega/slovenskega mesta Görz/Gorizia/Gorica Daša Drndić razkriva resnico enega najtemnejših zgodovinskih »trenutkov«, sistematičnega iztrebljanja Judov med drugo svetovno vojno. Ta njen interes za posebno in partikularno pa nikakor ne legitimira pasivnega odnosa posameznika, ki se izvzema iz Zgodovine. Nasprotno; roman je ostra obsodba bystanderjev, teh »omogočevalcev zla«, ki v samoopravičilo govorijo: »Nedolžni smo, ker nismo vedeli.« 

Maša Ogrizek

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...