Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Vzpon historične sociologije

Dennis Smith
Vzpon historične sociologije
28,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Studia humanitatis
Zbirka Studia humanitatis
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-6798-25-9
Naslov izvirnika The Rise of Historical Sociology
Leto izdaje izvirnika 1991
Prevod Polona Petek
Spremna beseda Avgust Lešnik
Urejanje Neda Pagon, ... [et al.]

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19,5 x 13,5 cm
460 g
424 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > sociologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Naloga historične sociologije je odkrivanje in raziskovanje mehanizmov, ki jim je pripisati spremembe v posameznih družbah oziroma njihovi reprodukciji. Tako razkriva skrite strukture, ki uresničevanje človeških prizadevanj bodisi onemogočajo bodisi podpirajo. Smith s pomočjo sistematične obravnave vodilnih imen sociologije in družboslovja med letoma 1920 in 1990 analizira ponovni zagon historične sociologije po 2. svetovni vojni. Pri tem prepričljivo pokaže na konvergence razvoja discipline in družbenozgodovinskih okoliščin, ki uokvirijo intelektualni interes. Monografija se ne odlikuje le po svoji preglednosti v definiranju razvoja historične sociologije, pač pa tudi po kritičnem analitičnem izrisu metodologije historično-sociološkega raziskovanja, saj združuje sociološko in zgodovinsko epistemologijo. S Smithovim delom historična sociologija zagotovo pridobiva analitsko eksaktnost vede in konceptualno urejenost paradigme.

Recenzija Bukla

Historična sociologija skuša prikazati razvoj družbe v času – skozi spremembe v njeni notranji strukturi in šele posledično v končnih stanjih notranjedružbenih odnosov. Izslediti želi marsikdaj ironične vzroke in posledice, združiti smer in tloris oziroma spojiti zgodovino, sociologijo ter njune znanstvene metode, ki se v marsičem izključujejo: prva opisuje dejstva, dogodke in prehode, druga se osredotoča na obravnavo stanja. Smith nadrobno pregleda razvoj panoge, obravnava delo velikih imen sociologije in širšega družboslovja, vse pa krona z osrednjim zanimanjem za preporod vede po drugi svetovni vojni, ki se je lahko zgodil po padcu fašizma in stalinizma. Pripelje nas vse do devetdesetih let prejšnjega stoletja, do samega nastanka Vzpona historične sociologije.

Žiga Valetič, Bukla 78

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...