Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zasebnost

Zelo kratek uvod
Raymond Wacks
Zasebnost

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Krtina
Zbirka Kratka
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-260-117-1
Naslov izvirnika Privacy
Leto izdaje izvirnika 1993
Prevod Alenka Ropret

Tehnične lastnosti
mehka vezava
17,5 x 11,5 cm
177 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > pravo
družbene vede > sociologija

Založnik o knjigi

V novi izdajo kratkega uvoda v zasebnost Raymond Wacks obravnava bistvene vidike pravice do zasebnosti, da bi premislil sodobne dileme, ki nastajajo, ko se ta temeljna človekova pravica sooča z različnimi drugimi pravicami. Urejanje pravice do zasebnosti je ena od najpomembnejših nalog sodobnih družb. Na eni strani gre pri tem za etiko medijskih praks, pravico do informiranja in svobodo govora, na drugi pa za posege medijev v zasebnost posameznikov. Drugo razsežnost pravice do zasebnosti odpirajo obsežni in tehnološko nadvse sofisticirani nadzorovalni mehanizmi, ki presegajo posamezne države in potekajo na globalni ravni, povezani pa so delovanjem varnostnih služb, predvsem z delovanjem National Security Agency (NSA). Knjiga obravnava tudi vprašanja, ki jih glede zasebnosti odpirajo Facebook, Twittter in druga družbena omrežja, saj je internet spremenil način, kako se informacije zbirajo, shranijo, izmenjujejo in uporabljajo. Knjiga pa ne predstavi samo sodobnih negativnih trendov, temveč ponudi zgodovino razmisleka o zasebnosti - v tem kontekstu bralca seznani z modernimi izzivi zasebnosti in poskusi, kako se na teoretski, pravni in državljanski ravni odzvati nanje.

o avtorju

Raymond Wacks je profesor emeritus prava in pravne teorije na University of Hong Kong. Objavil je več kot dvajset knjig in številne članke o filozofiji prava, pravici do zasebnosti in človekovih in živalskih pravicah. Bil je član posvetovalnih teles za pravno urejanje pravice do zasebnosti v številnih državah. Njegove znanstvene objave vključujejo tudi: The Protection of Privacy (Sweet & Maxwell, 1980); Personal Information: Privacy and the Law, (OUP, 1989); Privacy (Dartmouth and New York University Press, 1993), Privacy and Press Freedom (Blackstone, 1995) in Privacy and Media Freedom (OUP, 2013).

Recenzija Bukla

Francoski družbeni teoretik Michel Foucault je v svoji knjigi Nadzorovanje in kaznovanje dokazoval, da so sodobne družbe nagnjene k temu, da disciplinirajo, opazujejo in normalizirajo. Raymond Wacks je zaslužni profesor prava, ki se v svoji knjižici Zasebnost ukvarja s sodobnimi metodami omejevanja in kratenja zasebnosti, kot so elektronski nadzor, biometrija, videonadzor, osebne izkaznice, (ne)varnost na spletu, nadzorovanje zaposlenih, uporaba DNK itn., s katerimi oblast (pa tudi drugi) izvajajo takšen in drugačen nadzor nad civilnimi in drugimi posamezniki ter jim s tem odvzemajo intimno zasebnost. S tem Wacks jasno pokaže, kako sodobna družba z vsemi temi mehanizmi vse bolj očitno ustvarja zmeraj bolj nadzorov(al)no družbo, ki se v nekaterih koncih sveta samo še stopnjuje.

Samo Rugelj, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...