Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Verige globalnega kapitalizma

Ana Podvršič, ... [et al.]
Verige globalnega kapitalizma

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Sophia
Zbirka Naprej!
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Prevod Maja Breznik, Urša Geršak, Martin Kastelic
Urejanje Maja Breznik, Ana Podvršič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
440 g
313 strani
Tip knjige
članki in študije
Kategorije
družbene vede

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga predstavlja manj znano raziskovanje »globalnih vrednostnih verig«, ki ga je treba bolje poznati, saj obravnava temeljna protislovja našega družbenega razvoja. Ukvarja se s svetovnimi sistemi proizvodnje in potrošnje, ki jih sestavljajo globalne verige dobaviteljev pod oblastjo mednarodnih korporacij. Področje so si nedavno prisvojile mednarodne organizacije, da bi propagirale neoliberalno politiko in vključevanje domačih gospodarstev v globalne verige, ker naj bi se gospodarstva tako hitreje razvijala, odpirala nova delovna mesta in lažje stregla lokalnim družbenim potrebam. Tej propagandi se je pridružila tudi slovenska vlada s svojim programom za spodbujanje internacionalizacije. Prispevki v knjigi, opirajoč se na stroge znanstvene postopke, kažejo zelo drugačne rezultate: da integracija gospodarstva v globalne verige prinaša prej neenak svetovni razvoj kakor globalno blaginjo in mnogim prej »osiromaševalno rast« kakor gospodarski napredek. Skratka, de te fabula narratur [govori se o tebi]!

Fotografija na ovitku knjige: Matjaž Krivic, cikel Litij: gonilna sila 21. stoletja. Cikel prikazuje »globalno vrednostno verigo«, pot litija: naložbe in iskanje v ZDA, rudarjenje v Boliviji, proizvodnjo baterij in električnih avtomobilov na Kitajskem ter potrošnjo »čiste energije« na Norveškem. Toda, kot se razkrije, čista energija vseeno ni tako čista. Na ovitku vidimo pridelovalca soli Manuela pred slaniščem Salar de Uyuni v Boliviji, ki so ga zasedli rudarji »litijske mrzlice«. Njihovo onesnaževanje ogroža Manuelovo tradicionalno obrt in vse poljedelstvo v okolici, saj rudarji porabijo večino zalog sladke vode. Fotografija je bila posneta leta 2016.

Recenzija Bukla

Globalne vrednostne verige so področje, ki je v Sloveniji morda manj znano, čeprav je ključno za razumevanje sodobnega kapitalizma in lociranje centrov sodobnega neoliberalizma. Analiziranje tega, kje se vrednost posameznih globalnih proizvodov ali storitev kreira, kam se pozicionira in kje se (potem v nadaljevanju) šele materializira v denarno vrednost, je eden od pomembnih parametrov tudi za ugotavljanje razlogov za nastajanje, ohranjanje (in tudi povečevanje) neenakosti v svetu. Zbornik besedil, ki postrežejo tako s teoretično podlago, ki obravnava tudi pogajalske možnosti delavcev v teh verigah glede na njihovo strukturno in organizacijsko pomembnost in moč, kot tudi s serijo dokumentiranih primerov verig globalnega kapitalizma, kot so denimo Applovi izdelki, je več kot aktualna tudi za naš prostor, saj hierarhična umeščenost naših kooperantov v teh globalnih verigah zamejuje tudi dodano vrednost, ki jo lahko ustvarijo ta podjetja, kar v skupnem seštevku dokaj jasno definira tudi prihodnji položaj naše dežele in vrednosti njenega dela v svetu ter s tem standard, ki ga lahko dosežemo kot družba. Aktualno!

Samo Rugelj, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...