Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Življenje v novem mestu: Velenje in njegove urbane identitete 1945-1960

Jože Hudales
Življenje v novem mestu: Velenje in njegove urbane identitete 1945-1960
19,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Znanstvena založba Filozofske fakultete
Zbirka Razprave Filozofske fakultete
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-237-734-2
Leto izdaje izvirnika 2015

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
23,5 x 16,5 cm
360 g
188 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede

Založnik o knjigi

V raziskavi o nastajanju mesta Velenje avtor na osnovi uporabe različnih razpoložljivih virov začrta najpomembnejše poteze burnega razvoja, ki ga je to najmlajše slovensko mesto doživljalo od konca 2. svetovne vojne do začetka šestdesetih let 20. stoletja. Velenje je posebej zanimiv primer, ker je ravno v tem obdobju iz skromnega trga z osemsto prebivalci, kolikor jih je štelo leta 1948, v pičlih treh desetletjih preraslo v eno največjih slovenskih mest s petindvajset tisoč prebivalci, poleg tega pa v ta čas segajo korenine tistega, kar je Velenje naredilo za »socialistični čudež«. Tedaj je nastajala »velenjska pravljica«, ki je že od srede petdesetih let 20. stoletja navduševala Slovenijo in Jugoslavijo ter odmevala celo po Evropi. Avtor v knjigi naniza tudi vrsto zanimivih in manj znanih ter kritičnih pogledov na to obdobje, razkriva boj za politično interpretacijo velenjskih »zgodovin« in nekatere napačne poteze boja za »novega rudarja« v socialistični družbi, ki naj bi imel poleg nekdanjih »proletarskih« tudi nekatere urbane poteze in ideale nove družbe ter prizadevanja za zmago »urbanega« Velenja nad »ruralnim«.

Recenzija Bukla

Strokovni raziskovalec muzejskega dela Jože Hudales v svoji četrti znanstveni monografiji predstavlja Velenje, kjer tudi živi. Prikaže nam zgodovinski vidik mladega mesta oziroma ključno obdobje njegovega razvoja sredi prejšnjega stoletja. Knjiga je nabita z nostalgičnim duhom po časih gradnje ter rasti v neki drugi državi, zaradi česar je pred slovensko osamosvojitvijo mesto obstajalo celo z oznako »Titovo«. Gradnja blokovskih naselij, osnovnih šol, električna napeljava in tradicionalno premogovništvo so iz Velenja naredili peto največje slovensko mesto, vse pa se je začelo s trgom, ki je imel samo osemsto prebivalcev. Največkrat uporabljena besedna zveza je dosledno pisana v narekovajih: »velenjska pravljica«.

Žiga Valetič, Bukla 112-113

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...