Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Družabno odraščanje

Kako vzgojiti družabne otroke v svetu zaslonov
Gary Chapman, Arlene Pellicane
Družabno odraščanje

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Družina
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-04-0205-3
Leto izdaje izvirnika 2014
Prevod Andrej Turk

Tehnične lastnosti
trda vezava
23 x 16 cm
510 g
247 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
družina, vzgoja in izobraževanje

Povej naprej

Založnik o knjigi

V tednu otroka je založba Družina izdala knjigo o vzgoji otrok v svetu zaslonov – Družabno odraščanje. V njej avtorja Gary Chapman in Arlene Pellicane razsvetljujeta, kako televizija, pametne tablice, računalniki in podobna tehnologija vplivajo na otrokov odnos do družine, prijateljev in okolja, ki ga zaradi naprav včasih sploh ne opazijo.

Prav gotovo se starši sprašujete, kdaj naj svoje otroke vpeljejo v svet pred zaslonom in koli časa se lahko odklopijo od resničnosti. Hkrati pa se morate tudi sami vprašati, koliko časa preživite pred zaslonom, ali je zato vaš otrok osamljen in se čuti zapostavljenega, ker se mu ne posvečate in ali je morda celo to, da se otrok posveča televiziji in računalniškim igricam, za vas prikladno, saj imate čas zase. Takšna in podobna vprašanja vas čakajo v knjigi. Družabno odraščanje ponuja tudi nasvete, opozarja na nevarnosti, ki prežijo na otroka v digitalnem svetu, in opisuje zgodbe resničnih najstnikov, med katerimi boste morda našli podobnosti v svojem življenju.

Ukvarjajte se s svojimi otroki

»Staršem nam bo v zavedanje, da se nas z računalnikom ne da zamenjati, če tega nočemo. Prav tako pa nam bo knjiga v dobrodošlo pomoč pri razvijanju idej, kako se zabavati in ukvarjati z otroki, da nam bo v družini vsem prijetno. Pomagala nam bo razvijati vero vase, v svoje talente in potenciale, ki še čakajo, da se v starševstvu razvijejo. Tudi z njeno pomočjo bomo vztrajali na poti iskanja čustvenega stika in živih odnosov z otroki, rojenimi v računalniški dobi,« je zapisala specialistka zakonske in družinske terapije Andreja Poljanec v spremni besedi.

Čeprav je družba usmerjena v tehnološki napredek, pa lahko starši poskrbite, da bodo vaši otroci odrasli v samostojne družabne posameznike, ki bodo znali ceniti pristne človeške vezi. Andreja Poljanec pojasnjuje: »Osnovni model za odnose se namreč vzpostavi v družini. Zariše se v možganih in je precej čvrst. Če torej otrok ob starših dobiva dovolj pozitivnih sporočil o samem sebi in se starši vživljajo v njegove občutke, bo vse življenje čutil in se zavedal, da so ljubeči in sočutni odnosi bistvo. Da je edino zanje res vredno živeti, da smo vanje poklicani.« Otrok, ki pa pozitivnih sporočil ne dobiva, se težje razvija in bo potrditev iskal v digitalnem svetu.

Če morda ne veste, ali je preživljanje otrokovega časa z elektronsko varuško pretirano ali ne, lahko to preverite s testom.

Recenzija Bukla

Se tudi vi kdaj zalotite v razmišljanju o tem, ali sodobna tehnologija vašo družino zbližuje ali vedno bolj razdvaja? Ali se trudite ohranjati nadzor nad zasloni v svojem domu ali pa ste (kot mnogi starši) malodušno popustili pod težo njihove pretirane uporabe in ste tablice, mobilne telefone, televizijo in vse druge tehnološke novotarije vzeli za samoumeven del otrokovega prostega časa? Avtorja svetovne uspešnice 5 jezikov ljubezni sta se tokrat spustila na področje razvijanja potrebnih socialnih in drugih veščin pri otrocih za uspešne medčloveške odnose. Ob pomanjkanju časa, veliki preutrujenosti in številnih obveznostih je mnogim staršem danes težko vzgojiti družabnega otroka, ni pa nemogoče. Družaben je tisti otrok, ki je rad med ljudmi in se zna z njimi pogovarjati, sposoben je navezovati stike in uživati v dejavnostih s prijatelji in družinskimi člani. Biti družaben pomeni tudi izkazovati pozornost in sočutje do drugih. Idealen kraj za učenje družabnosti pa je domače okolje, v katerem je treba dovolj zgodaj v otrokovem razvoju razvijati veščine izkazovanja hvaležnosti, obvladovanja jeze, naučiti otroke iskrenega opravičevanja in jim predvsem omejiti čas pred zaslonom. V knjigi boste izvedeli tudi, kaj lahko naredite, da otroku pomagate ohranjati pozornost, kadar mu je težko, priložen pa je tudi test, s katerim boste ugotovili, ali je vaš otrok predolgo pred zaslonom. Knjiga ima spremno besedo domače strokovnjakinje, specialistke zakonske in družinske terapije, dr. Andreje Poljanec, ki pravi, da »zasvojenost nikoli ne pride kot strela z jasnega, ampak se razvija.« In nadaljuje: »Če smo na odnose v svoji družini pozorni, opazimo, kdaj se je začela plaziti okoli nas, pa nas še ni ugriznila in nas tudi ne bo, saj se lahko z njo spopademo s pozornimi in predanimi odnosi.«

Renate Rugelj, Bukla 116-117

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...