Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Poročna skrivnost

Angelo Scola
Poročna skrivnost
25,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-278-166-8
Naslov izvirnika Il mistero nuziale
Prevod Stane Zoré
Spremna beseda Andrej Glavan
Urejanje Anton Štrukelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21,5 x 13,5 cm
470 g
420 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
religija > krščanstvo
družina, vzgoja in izobraževanje
ljubezen in spolnost

Založnik o knjigi

Knjiga prihaja v slovenski prostor v času po izredni škofovski sinodi, ki je oktobra v Rimu obravnavala sodobna vprašanja družine in zakona.

V delu se zrcalijo teološka antropologija papeža Janeza Pavla II. in vsa njegova pastoralna prizadevanja v času papeške službe. Ta »papež družine« je tako rad poudarjal in to tudi teoretično utemeljeval, da bo bodočnost človeštva šla skozi družino. Škofom, tudi slovenskim, ki smo bili pri njem na obisku »ad limina«, je ponavljal: »Naredite vse, kar morete, da boste prišli do celostne družinske pastorale.« Zato je pogosto načenjal teme o bistvu človeške osebe in na tem temelju gradil znano teologijo telesa.

Kardinal Scola govori o »poročni skrivnosti«, ki je ena od dimenzij vsake oblike ljubezni in se prične s priznanjem spolne različnosti. V tej spolni različnosti se mož in žena odpreta medsebojnemu odnosu v ljubezni, ki teži, kot pri vsakem živem bitju, k porajanju novega življenja, k rodovitnosti. Pomembno je, da razlikujemo različnost in drugačnost, čeprav se zdita sinonima.

Človek, ki je po spolni različnosti moški, najde v ženski drugačen način »biti človek«, ženska pa s svoje strani živi spolno različnost iz ženske perspektive.

Knjiga je sicer zahtevno delo, ki bo bralcu v teh zmedenih časih lahko zjasnila pogled na temelj družine in zakramenta sv. zakona.
(iz spremne besede msgr. Andreja Glavana, novomeškega škofa)

Recenzija Bukla

Dolga bela obleka in črni lakasti čevlji – konservativnost ali dobra popotnica za uspešen zakon? Poročna skrivnost v petih segmentih bralcu razloži teološki pogled Katoliške cerkve na edinost zakoncev, različnost moški – ženska, njuno razmerje, naklonjenost, spolnost, poroko, zakon, družino in svobodo. Mnogokrat laične razlage predstavijo krščanski zakon kot odrekanje, kjer prevladuje beseda »ne«. Knjiga pa predstavi »lepo ljubezen« po vzoru trinitaričnih odnosov, kjer je vsak človek ustvarjen po božji podobi. Cerkev v ljubezni vidi božansko silo, ki zedinja in zrašča moža in ženo ter je rodovitna v otrokih. Pri tem je seveda treba upoštevati človeški vidik celovitosti osebe, torej dušo in telo, čustva in spolnost. To zagotavlja poročni »da« za vedno, kjer mož in žena kljub odrekanju, potrpežljivemu vzgajanju otrok in težavam, ki jih prinaša družinsko življenje, živita ljubezen v polnosti.

Tanja Povšnar, Bukla 109

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...