Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Za resnico do zadnjega diha

Pater Ivan Tomažič, ustanovitelj Korotana
Jasna Kontler - Salamon
Za resnico do zadnjega diha
11,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-241-876-2
Leto izdaje izvirnika 2015
Spremna beseda Peter Vodopivec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
200 g
143 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
družina, vzgoja in izobraževanje
biografije in spomini

Povej naprej

Založnik o knjigi

Februarja 2014, malo pred petindevetdesetim rojstnim dnevom, se je izteklo dolgo in zanimivo življenje enega velikih Slovencev prejšnjega stoletja, klaretinskega patra Ivana Tomažiča. Čeprav knjiga odstira njegovo razgibano življenjsko zgodbo, ta ni v osredju. Njena osrednja tema je namreč dunajski visokošolski oz. študentski dom Korotan, ki si ga je p. Tomažič zamislil kot trajno podporo koroškim in drugim slovenskim študentom na Dunaju in ga je ob podpori mnogih tudi zgradil. Dal ga je v last celovški Mohorjevi družbi, ki naj bi, kot je bilo zapisano v pogodbi med njim in Mohorjevo, zagotovila izpolnitev poslanstva, ki ga je določil ustanovitelj p. Ivan Tomažič.
Dvajset let (od 1966 do 1986) je bil Korotan pod Tomažičevim vodstvom slovenska ustanova, ki je pod svojo streho sprejemala tako študente kot slovenske intelektualce različnih nazorov. Nato ga je pater predal v upravljanje Mohorjanom, ki so ga v pretežni meri spremenili v hotel. V pozni jeseni življenja je Tomažič v želji, da zaščiti prvotni namen doma, bojeval skoraj epski medijski boj s celovško Mohorjevo družbo in bil zato, takrat že skoraj oglušel, pahnjen v sodni proces na avstrijskem sodišču.
Z zgodbo p. Ivana Tomažiča in Korotana se je avtorica seznanila od blizu, v neposrednih srečanjih in pogovorih z njenimi glavnimi akterji in na osnovi pisnih dokumentov. Knjiga govori o neodgovornem ravnanju s prejeto dediščino, nepremišljeni prevladi finančnih apetitov in premislekov in pomanjkanju posluha za potrebe znanosti in izobraževanja v prostoru, v katerem živimo.

Recenzija Bukla

Pater Ivan Tomažič je leta 1966 ustanovil Korotan, visokošolski dom, ki je slovenskim študentom na Dunaju, pa tudi potujočim razumnikom nudil zavetje in podporo. Dve desetletji ga je vodil sam, nato pa ga je oddal celovški Mohorjevi družbi, ki je s posegi prenove postopoma v njem razvila hotelsko dejavnost. Čeprav knjiga vsebuje prvine življenjepisa, nas v prvi vrsti seznanja z zgodovino Korotana ter s pravnimi zapleti ob spremembi njegove namembnosti, kar je zavednega patra na koncu pripeljalo celo na sodišče. Zgodba je podkrepljena z dokumenti, fotografijami, časopisnimi izrezki in pričevanji sodobnikov. Sklene se z intervjujem, ki ga je avtorica, sicer novinarka in publicistka, Jasna Kontler - Salamon opravila s Tomažičem, ter s spremno besedo Petra Vodopivca. Eden zadnjih Tomažičevih projektov je bila razstava Veneti na Slovenskem leta 2010. Preminil je slabe štiri leta za tem.

Žiga Valetič, Bukla 109

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...