Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zmagovalci

Izkušnje in nasveti v pomoč staršem otrok z rakom
Bogi Pretnar
Zmagovalci

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej


Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 14 cm
300 g
136 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
šport in zdravje > zdravo življenje in alternativna medicina
družina, vzgoja in izobraževanje
naravoslovje > medicina

O knjigi

Žive zgodbe staršev, ki ponujajo svojo oporo

Česa se oprijeti, če se bolezen otroka, ki udari v življenje družine, imenuje … rak? Čas srečevanja z otrokovim ra kom je čas neprestanih notranjih vprašanj, trpljenja vseh družinskih članov in preizkušenj odnosov, strahu, pogosto odrinjenosti in občutkov krivde. V knjigi, ki je nastala na pobudo Jonatana Prijatelja, Društva staršev otrok z rakom, svoje izkušnje v podporo družini predstavljajo ugledni strokovnjaki: pediatri, psihiatri, klinična psihologinja, die tetiki; zapisane so zgodbe in izkušnje staršev ter pomembni praktični napotki. Namen knjige pa je predvsem staršem obolelih otrok sporočiti, da niso sami, da so s svojo oporo in izkušnjami na voljo ljudje, ki znajo pomagati.
Kot otroci znamo gledati angele v vsakem bitju. Kot odrasli znamo gledati angele le še v otrocih. Vendar resnični otroci, tudi naši lastni, živijo v resničnem svetu, v katerem se lahko mimo vsake logike in kadarkoli zgodijo neprijetna, nepravična in boleča dejstva. Huda bolezen je eno od takih dejstev, na katera zlasti v povezavi z malimi angeli ne želimo niti pomisliti, ker se nam zdi nemogoče in nedopustno. A ko se zgodi, je potrebno v hipu sneti z oči očala, skozi katera v otrocih tako radi prepoznavamo in obujamo lastne, davno pozabljene sentimente. Razvoj medicine je na srečo omogočil, da je pri zdravljenju otrok, ki imajo zaradi svoje mladosti v svojih tkivih še ves razvojni in regenerativni potencial, resnično mogoče narediti zelo veliko, veliko od tega bi še desetletje nazaj obveljalo kot čudež.
V prvem, oranžnem delu knjiga ubesedi zgodbe, ki so jih doživljali nekateri člani Društva Jonatan Prijatelj. V vijoličnem delu so zbrane izkušnje strokovnjakov, zelene strani pa so zelo praktične: prehranska pra vila, jedilniki, nekaj predlogov jedi, ki jih naredimo bolj zabavne, fizioterapija – gibanje – ter preverjeni predlogi, kam varno v naravo. Zadnje poglavje pa po nuja nekaj preverjenih tehnik sproščanja in vizualizacij.
Knjiga je bogat dodatek knjižici navodil, ki jo starši novih pacientov dobijo na hematoonkološkem oddelku Pediatrične klinike v Ljubljani, kjer zdravijo prav vse rakave bolnike do 18. leta v Sloveniji.
Staršem in vsem, ki so v stiski, Društvo s knjigo sporoča, da so lahko zmagovalci ne glede na izid zdravljenja: pa naj bo otrokovo zdravje za vedno s čim obteženo, naj bodo povsem zdravi – ali naj se poslovijo s tega sveta. Zmagovalci smo, ker smo otroke sploh dobili v svoja življenja. Zmaga je notranja drža v vsaki situaciji, je izbira.

Recenzija Bukla

To ni knjiga z nasveti, kaj storiti, ko otrok zboli za rakom, čeprav je v res nici prežeta s stoterimi koristnimi informacijami! To ni knjiga, ki bi dajala samo (pre)potrebno oporo vsem, ki se jim čez noč sesuje življenje ob spoznanju, da je njihov otrok hudo zbolel. Knjiga, ki je pred vami, je mnogo več kot to! Z veliko mero empatije opremljeno branje je podkrepljeno z resničnimi zgodbami družin in razdeljeno na več tematskih delov. Vsak od njih je obarvan s svojo barvo, tako da lahko knjigo prebiramo postopoma, glede na iskano vsebino. Avtorico vseh zapisov in idejno mamo tega knjižnega projekta, novinarko in publicistko Bogi Pretnar, ki je sicer tudi sama mama hčerke z uspešno preboleno redko obliko kožnega raka, je pri pisanju vodila želja, da bi se vsi, ki so se znašli v podobnem položaju, kot se je pred leti tudi sama, spoznali, da se življenje kljub otrokovi diagnozi ne konča. Pravzaprav se za številne takrat začne povsem na novo. Da bi bila pot skozi to izkušnjo lažja, jim avtorica ob pomoči strokovnjakov z različnih področij predstavi, kako skupaj z otrokom stopiti naprej. Kajti, kot nas ob prebranem na koncu prežema odločilno spoznanje, v resnici so vsi zmagovalci! Ali, kot je v knjigi pretanjeno zapisala Tatjana Kruder, predsednica Jonatana Prijatelja, Društva staršev otrok z rakom: »Zmagovalci smo, ker smo otroke sploh dobili v svoja življenja. Zmaga je notranja drža v vsaki situaciji, je izbira.«

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 140

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...