Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Botanični terminološki slovar

Franc Batič, ... [et al.]
Botanični terminološki slovar
42,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba ZRC, ZRC SAZU
Zbirka Slovarji
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-254-342-6
Leto izdaje izvirnika 2011
Urejanje Franc Batič, Borislava Košmrlj

Tehnične lastnosti
trda vezava
26,5 x 17 cm
1.320 g
650 strani
Tip knjige
slovar
Kategorije
enciklopedije in slovarji

Povej naprej

Založnik o knjigi

Botanični terminološki slovar je zasnovan kot normativni slovar, v katerem so botanični termini pojasnjeni z definicijami, navedeni pa so tudi angleški, nemški in latinski oz. latinizirani ustrezniki. Slovar tematsko izhaja iz tradicionalnega pojmovanja botanike, ki razen rastlin obravnava tudi glive, cianobakterije in lišaje, kar pomeni, da upošteva tudi mikologijo, algologijo in lihenologijo. Znotraj botanike so zajeti termini s področja morfologije, fiziologije, ekologije, fitocenologije in drugih z botaniko povezanih področij, kot je npr. biokemija. Izbor terminov temelji na izbranih strokovnih oz. znanstvenih virih, pri čemer je bilo upoštevano ontološko načelo z željo, da bi bili deli pojmovnega sistema sistematično zajeti in konsistentno prikazani tudi s povezavami med posameznimi slovarskimi članki. Slovar dopolnjujejo ilustracije, obrnjeni seznami z angleškimi, nemškimi in latinskimi termini v izhodišču ter pregled sodobnega sistema za botaniko in mikologijo.

Recenzija Bukla

Veseli smo, da je v prestižni zbirki slovarjev (geoloških, planinskih, čebelarskih, tehniških in drugih) svoje mesto našla tudi slovenska botanična terminologija, s katero so avtorji definirali strokovne pojme, ki se nanašajo na rastline (pod rastline so po 36. izdaji Starsburgerjeve botanike šteli vse organizme z oksigeno fotosintezo, tudi alge), glive, cianobakterije in lišaje. Na pobudo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani so v Sekciji za terminološke slovarje Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU po več kot desetih letih sodelovanja z mikologi in botaniki sestavili obsežen slovar z več kot 600 stranmi in v njem zbrali več kot 6700 slovarskih sestavkov. Mnoge definicije pa imajo še angleške, latinske in nemške ustreznice. Glavni poudarek je na morfologiji in razmnoževanju višjih rastlin. Rastline so obravnavane na ravni celice, tkiv, organov, življenjskih procesov in ekosistemov, glive pa predvsem na morfološki in sistematski ravni. Odličen rezultat trdega dela, na katerega so lahko ponosni tako ustvarjalci in številni sodelavci kot tudi širša strokovna javnost.

Renate Rugelj, Bukla 76

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...