Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Etimološki slovar slovenskih zemljepisnih imen

Marko Snoj
Etimološki slovar slovenskih zemljepisnih imen
59,31 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan, ZRC, ZRC SAZU
Leto izdaje 2009
ISBN 978-961-241-360-6

Tehnične lastnosti
trda vezava
608 strani
Tip knjige
slovar
Kategorije
enciklopedije in slovarji

Povej naprej

Recenzija Bukla

Avtor slovarja, ki razlaga izvore dobrih 4000 slovenskih zemljepisnih imen, pri čemer so vanj poleg gorskih vrhov itn. umeščena vsa naselja, ki so imela po štetju leta 1991 več kot 500 prebivalcev, je jezikoslovec, etimolog in pedagog Marko Snoj, od lani tudi predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, ki je pred leti sestavil tudi obsežen Etimološki slovar o izvoru slovenskih besed. Razlog za »samo« petino obravnavanih imen je preprost: delo je Snoj opravil sam (sodeloval je, denimo, tudi pri tehnični postavitvi knjige), če bi hoteli obdelati vsa slovenska zemljepisna imena, pa bi za to potrebovali »manjšo uigrano delovno skupino«, ki bi imela dela za nekaj desetletij. Izvori zemljepisnih imen se lahko razvrščajo na različne načine, recimo na zgodovinski (imena, prevzeta od staroselcev) ali pa glede na podstavo oziroma glede na to, iz česa je ime izpeljano – denimo iz neke naravne danosti, okolja, v katerem je naselje (npr. Soteska), značilnosti ali dejavnosti prebivalcev (Strehovci), tamkajšnjih stavb (Mirje, Grad) itn. Vseeno pa nekatere nejasnosti ostajajo do današnjih dni, saj, denimo, ime slovenske prestolnice (kljub enemu najdaljših zapisov) etimološko še vedno ni povsem pojasnjeno. Sam slovar je razdeljen na štiri dele: v uvodnem sta prikazana njegov namen in zgradba, orisana so merila za izbor geselskih iztočnic itn., sledijo pa slovarček nekaterih strokovnih imenoslovnih in etimoloških izrazov, seznam literature in krajšav. Osrednji del s 1650 geselskimi sestavki ­predstavlja jezikovno zgodo­vino
in predzgodovino obravna­vanih imen (med njimi je tudi 2629 tujih zemljepisnih imen ter 1549 naših ter nekaj tujih priimkov). V tretjem delu je na krajši in preprostejši način razloženih še več kot 200 zemljepisnih in drugih imen zunaj Slovenije, torej imena celin, evropskih držav, oceanov, pa tudi nekaj imen narodov in ljudstev. Zadnji del tega obsežnega in vsesplošno uporabnega dela prinaša kazalo vseh obravnavanih imen. 

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...