Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Imam ime!

Slovar imen, ki so v rabi med Slovenci
Simon Lenarčič
Imam ime!

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba samozaložba
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-283-431-9
Urejanje Simon Lenarčič

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 15,5 cm
850 g
527 strani
Tip knjige
slovar
Kategorije
enciklopedije in slovarji

Povej naprej

O knjigi

Izjemno zanesljiv in uporaben priročnik odlikujejo:
- JEDRNATE IN PREVERJENE RAZLAGE skoraj vseh imen, ki so (ali so bila) v rabi med Slovenci - pogosta, redka, nova, stara, priljubljena, pozabljena, domača in tuja imena, med njimi vel kot 1200 takšnih, ki jih v leksikonu Vse o imenih v Sloveniji ni.
- IZČRPNE IN NATANČNE POVEZAVE MED IMENI - krajše, klicne, drugačne, ljudske, stare in tuje oblike, sorodna imena
- PREMIŠLJENI PREDLOGI ZA NOVA IMENA
- PREVERJENI GODOVNI ZAVETNIKI IN PRAVI GODOVNI DNEVI
- VSI BISTVENI STATISTIČNI PODATKI - pogostost, število dvojnih imen, obdobje pojavitve
- UPORABNI SEZNAMI IN PREGLEDNICE - seznam 5600 muslimanskih in albanskih imen, ki sov rabi pri nas, in seznam imen, ki so se uveljavila po letu po letu 1994.

Recenzija Bukla

Slovenska leksikografija v zadnjih letih, sploh po letu 2008, beleži precejšen zaton. Za to je kar nekaj razlogov. Po eni strani je (navidezna) spletna dostop nost vsakovrstnih splošnoinformativnih podatkov zmanjšala povpraševanje po tiskanih izdajah raznih preglednih del. Po drugi strani so se založbe v zadnjem desetletju, tudi iz tržnih razlogov, spopadale s splošnim upadanjem prodaje vseh knjig, kar je v nadaljevanju pomenilo ukinjanje nekaterih njihovih oddelkov, med katerimi so bili med prvimi leksikografski. Po tretji strani pa so se pojavile tudi omejitve pri morebitnem javnem sofinanciranju tovrstnih knjižnih projektov, ki, če jih želimo pripeljati do srečnega konca, potrebujejo stabilno in dovolj spodobno denarno podporo. Rezultat teh teženj je, da se slovarski in leksikografski knjižni segment, razen tistega, ki ga kot del svoje osnovne dejavnosti pokriva ZRC SAZU, počasi seli v povsem zasebno, lahko bi rekli skoraj entuziastično individualno sfero. V tem smislu smo nedavno poročali o izidu Leksikona likovne teorije, ki je izšel pri Celjski Mohorjevi družbi kot samostojen projekt Jožeta Muhoviča, podobno pa je v samozaložbi izšel prenovljeni leksikon imen, ki ga je zasnoval in izdelal neutrudni Simon Lenarčič. Gre za knjigo, ki temeljito dopolnjuje leksikon Vse o imenih, ta je v njegovem avtorstvu izšel pred nekaj leti pri založbi Modrijan (Lenarčič je poleg tega tudi avtor knjig Priljubljena imena in Kdaj imam god?), pri čemer Imam ime! vsebuje jedrnate in preverjene razlage skoraj vseh imen, ki so ali pa so bila v rabi med Slovenci. Dodani so različni statistični in drugi uporabni podatki o imenih (veliko jih je iz leta 2014), izčrpne povezave med imeni ter tudi seznam muslimanskih in albanskih imen, ki so v rabi pri nas, in imena, ki so se še posebej uveljavila v zadnjih dveh desetletjih. Več kot uporabna knjiga, pri kateri z njenim nakupom podpirate tudi samostojnega avtorja na področju slovenske leksikografije!

Samo Rugelj, Bukla 118-119

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...