Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Leksikon mariborske družbe in kulture po letu 1945

Leksikon mariborske družbe in kulture po letu 1945
11,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Obzorja
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-230-408-9
Leto izdaje izvirnika 2012
Urejanje Peter Simonič

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
21,5 x 16 cm
440 g
276 strani
Tip knjige
enciklopedije in leksikoni
Kategorije
enciklopedije in slovarji

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga obsega šestdesetletno obdobje, čas treh generacij: povojne (1945-1965), druge generacije, ki je cvetela v letih 1965-1985, in tretje (1985 do danes).

Leksikon predstavlja dogajanje v drugi polovici 20. stoletja, v obdobju, ki ga 160 avtorjev ne pozna samo iz knjig in časopisov, ampak imajo z njim povezane osebne izkušnje.

Leksikon je priklon in darilo našim prednikom, sodobnikom in onim, ki nas bodo poskušali preživeti čez dvajset let in razumeti čez petdeset ali sto let. Kot enciklopedisti 18. stoletja, ki so postavljali osnove za znanstveno in analitično razmišljanje v 19. in 20. stoletju, s knjigo evidentiramo civilnodružbene skupine, posameznike, trende in lokacije z najrazličnejših področij mestnega življenja.

dr. Peter Simonič, urednikO knjigi

"V postindustrijski dobi Maribor še išče svojo novo identiteto - v visokem šolstvu, v kulturi in storitvah, v sodobni ustvarjalnosti in podjetništvu.

Leksikon mariborske družbe in kulture je del tega iskanja. Verjetno bi tak leksikon še čakali, če ne bi bilo v Mariboru prav sedaj tako intenzivnega iskanja vsega novega. S tem, ko leksikon govori o nedavni preteklosti, odpira pot zamislim za prihodnost. In prav v tem je njegova največja vrednost."

dr. Danilo Tuerk"Sedaj ima Maribor priložnost, kakršno si želijo nešteti kraji, da postane mesto ustvarjalnosti ali kulturno središče, za kar pa je potrebna jasna odločitev, pameten načrt in strnitev vseh sil. Le tako bodo mladi ostali tukaj in se bo Maribor ohranil pri življenju."

Mag. Franci Pivec"Ko Mariborčanu omeniš Maribor, se mu takoj prižgejo vijolice v očeh. Takoj postane žejen, glasen in razneženo družaben. Tega čustovanja ne bo noben nemariborčan nikoli razumel. Še sami ta občutek pripadnosti bolj čutimo kot razumemo.

Če Maribora ne znaš imeti rad, ga ne boš nikoli razumel. Zakaj? Tak´ pač je!"

Zoran Predin

Recenzija Bukla

Leksikon, nastal na pobudo EPK – Maribor 2012, je oborožen s številnimi koristnimi podatki, povezanimi z drugim največjim slovenskim mestom. Bralca tako ne seznani le s pomembnimi zgodovinskimi dejstvi, s krajevnimi in arhitekturnimi posebnostmi ter z mestno politiko in gospodarstvom zadnjih šestdesetih let, ampak mu postreže tudi z različnimi zanimivostmi, kot je, denimo, ta, da v Mariboru živi približno trideset Arabcev. V knjižici, ki jo je pod uredniško taktirko dr. Petra Simončiča sestavlila ekipa strokovnjakov z različnih področij, med drugim izvemo, kaj so »Kleščar«, »Hvala bogu, da je konec vikenda« in »Skerbinjekov memorial«, v njej pa ne manjka niti podatkov o znamenitih Mariborčanih, kot so Edvin Fliser, Alenka Pinterič, Minu Kjuder in mnogi drugi.

Ajda Janovsky, Bukla 81

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...