Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Novi slovenski biografski leksikon

2. zvezek; B-Bla
Novi slovenski biografski leksikon
33,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba ZRC, ZRC SAZU
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-254-985-5
Urejanje Barbara Šterbenc Svetina

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 17 cm
494 strani
Tip knjige
enciklopedije in leksikoni
Kategorije
enciklopedije in slovarji
biografije in spomini

Povej naprej

O knjigi

V drugem zvezku (osebnosti s priimki na črke B– Bla) Novega Slovenskega biografskega leksikona v 257 geslih nadaljujemo s predstavitvijo najvidnejših slovenskih in s Slovenijo povezanih osebnosti iz vseh obdobij naše zgodovine. Glavna odlika leksikona je izčrpen in sorazmerno obsežen opis življenja in dela osebe. Poleg podrobnih stvarnih podatkov o rojstvu, šolanju in zaposlitvah, značilnih za leksikone, je pogosto predstavljeno tudi kulturnozgodovinsko ozadje posameznikovega dela in delovanja. Ker so avtorji gesel praviloma tudi strokovnjaki s področij, na katerih so delovale ali še delujejo predstavljene osebnosti, je vsebinska predstavitev še posebej temeljita in posodobljena z novimi spoznanji.

Recenzija Bukla

Nadaljevanje vseslovenskega projekta Inštituta za kulturno zgodovino ZRC SAZU, v katerem z glavno urednico Barbaro Šterbenc Svetina, sedemčlanskim uredniškim odborom ter 24 področnimi uredniki sodeluje še širši krog strokovnih sodelavcev, je štiri leta po prvem pripeljalo do drugega zvezka Novega slovenskega biografskega leksikona. V njem je obdelanih 259 biografskih gesel, še dodatnih 52 pa je dostopnih samo v spletni različici. Predstavitve sklepajo pregledi del izbranih oseb, pri čemer se ti zapisi, čeprav redakcijsko usklajeni, zaradi različnih pristopov avtorjev sestavkov nekoliko razlikujejo. Upoštevanje in navajanje razlik v zapisih priimkov in imen predstavljenih je sicer ena od vrlin leksikona, saj olajšuje iskanje povezav in stičnih točk. Pri književnikih in drugih umetnikih so navedeni tudi morebitni psevdonimi oziroma vzdevki, pri revolucionarjih in borcih pa ilegalna in partizanska imena. Med predstavitvami na različnih področjih pomembnih posameznikov in posameznic se vrstijo po enakem načelu sestavljene predstavitve plemiških družin ter družin, ki so se, kot npr. rod tiskarjev Blaznik, uveljavile v svojih dejavnostih oziroma jih, kot Bergante, povezuje sorodstvo ali samo priimek.

Iztok Ilich, Bukla 136

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...