Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Vse o imenih v Sloveniji

Izvir in pomen več kot 12.800 imen, pogostnost in pokrajinska razširjenost, zanimivosti
Simon Lenarčič
Vse o imenih v Sloveniji

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Modrijan
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-241-690-4
Leto izdaje izvirnika 2012

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 16,5 cm
1086 strani
Tip knjige
enciklopedije in leksikoni
Kategorije
enciklopedije in slovarji

Založnik o knjigi

Ime je beseda (ali več besed), ki se uporablja za določevanje posameznega človeka, torej za razlikovanje posameznika od drugih ljudi. Uporabljamo ga za klic, s katerim se vzpostavi stik. Človeka spremlja od zibelke do groba, določuje pa ga tudi še po smrti. Ime je torej človekovo prvo in nemalokrat celo edino imetje.

V knjigi Vse o imenih v Sloveniji je na več kot 1000 straneh razloženih več kot 12.000 ali skoraj dve tretjini vseh v Sloveniji uradno zapisanih imen, od tega več kot tretjina prvič ali prvič pravilno. Vsako ime ima svoj opis, bodisi v obliki geselskega sestavka (teh je kar 4292) bodisi v obliki polgesla (tj. gesla z zelo kratkim, jedrnatim opisom – teh je več kot 8500). Svoj opis ima tudi več sto starih imen, od najzanimivejših že pozabljenih staroslovenskih do nedavno izumrlih.
Imena torej niso bila nabrana kar tako, z vseh vetrov, temveč so bila večinoma vzeta s seznama imen državljanov Slovenije, ki so imeli na zadnji dan leta 2007 v Sloveniji prijavljeno stalno prebivališče, upoštevana pa so bila tudi še povsem nova imena, ki so se pojavila do vključno leta 2010, in imena, ki po letu 1994 niso več uradno zapisana.
Med 4290 imeni, ki imajo svoje geslo, prevladujejo imena, ki jim lahko rečemo slovenska – bodisi zato, ker izvirajo iz današnje ali stare slovenščine, bodisi zato, ker smo jih Slovenci vzeli za svoja. Njihova bistvena značilnost je, da so kljub večinoma tujim koreninam napisana po slovensko. Med imeni, ki so uslovarjena v obliki polgesel, pa prevladujejo redka slovenska imena (zlasti klicne oblike, ki so le izjemoma uradno zapisane) in tuja ali na tuj način zapisana imena (med njimi so najštevilnejša muslimanska, albanska, italijanska, nemška in angleška).

Poleg izčrpnih in natančnih razlag pomena in izvira imen boste v knjigi našli še preverjene podatke o:
– pogostnosti pri nas in na tujem,
– vzrokih za priljubljenost,
– pokrajinski razširjenosti,
– načinu zapisovanja v preteklosti,
– godovih in godovnih zavetnikih.

Skupaj s podatki o pogostnosti je v geselskih opisih predstavljenih še več kot 8000 tujih ustreznikov slovenskim imenom (približno 3000 hrvaških in/ali srbskih, 1800 čeških in/ali slovaških, 1600 francoskih, 1000 danskih, 700 poljskih, 200 švedskih in 150 makedonskih). Tista izmed teh imen, ki jih imajo tudi državljani Slovenije, so seveda razložena posebej v obliki gesel in polgesel, druga – po grobi oceni vsaj 2000 – pa so nekakšen bonus k več kot 12.700 opisanim imenom, zaradi katerega je skupno število vseh v knjigi Vse o imenih v Sloveniji predstavljenih imen (sem spada tudi več kot 2500 latinskih, starogrških, hebrejskih, staronemških, staroangleških, nemških, angleških ipd., ki so v opisih slovenskih imen omenjena kot del razlage pomena ali kot zanimivost) večje od 17.000!

Knjigo bogatijo med drugim še:
– uporabne preglednice in seznami, npr. o imenih slovenskih stoletnikov in o imenih, ki so se pojavila po letu 1994,
– slovar slovanskih in germanskih imenskih sestavin ter slovenskih imenskih pripon,
– kratki opisi okoli 1200 predvsem slovenskih književnih in drugih junakov,
– z imeni povezani pregovori in krajevna imena,
– z imeni povezani ali njim enaki priimki s podatki o pogostnosti in pokrajinski razširjenosti
– ter druge zanimivosti iz domovine in tujine, med katerimi so tudi opisi najhujših zablod naših in tujih razlagalcev imen.

***

Simon Lenarčič je med pisanjem knjige Vse o imenih v Sloveniji prebrskal več kot 600 domačih in tujih knjižnih, elektronskih in spletnih virov, od tega več kot 80 knjig o imenih, nemalokrat pa se je o pomenu in o okoliščinah nastanka imena – zlasti nenavadnega – pozanimal kar pri kakem soimenjaku, znanem ali neznanem, kar že samo po sebi pove nekaj o vsebini njegove najnovejše knjige. Da zna iz množice podatkov izluščiti bistveno in predvsem ločiti pleve od zrn, pa je dokazal že pri Kuharski enciklopediji, ki mu jo je založba Modrijan zaupala v pregled in ureditev pred nekaj leti.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...