Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Življenja in misli znamenitih filozofov

Diogen Laertski
Življenja in misli znamenitih filozofov

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Zbirka Koda
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-284-158-4
Prevod Živa Borak, Matej Hriberšek, Gregor Pobežin
Urejanje Aleš Šteger

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 17 cm
671 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
filozofija > antična filozofija
biografije in spomini

Povej naprej

Založnik o knjigi

Delo Življenja in misli znamenitih filozofov izhaja iz bogate tradicije del, ki so predstavljala zgodovino antične filozofije, njene šole, smeri in posamezne predstavnike, obenem pa je med vsemi deli te tradicije edino ohranjeno.
V antiki ni bilo širše znano in brano, ampak je postalo priljubljeno šele pozneje, v bizantinskem obdobju; iz samega besedila, njegove delitve in strukture, je jasno, da ni doživelo končne redakcije, zakaj, pa ni znano. Tudi o samem piscu Diogenu Laertskem nimamo niti enega samega zanesljivega podatka; vse o njem zbrane navedbe temeljijo zgolj na domnevah, ki se opirajo na omembe, iztrgane iz samega dela.
Kljub marsikateri nejasnosti, nedoslednosti, številnim ponavljanjem, nesorazmerni razporeditvi snovi, pogosto okornemu jezikovnemu izrazu in nepovezanemu slogu pa je delo svojevrsten unikum izjemne dokumentarne vrednosti, neprecenljivo za poznavanje zgodovine antične filozofije in kot tako deziderat vsakogar, ki se z njo ukvarja ali se znajo zanima.

Recenzija Bukla

Referenčno delo in projekt trojice prevajalcev, ki se vsebinsko lepo navezuje na Fragmente predsokratikov (ti so pri Beletrini izšli leta 2012), naj bi nastalo v prvi polovici 3. stoletja po Kr., saj so biografski podatki o Diogenu Laertskem precej nezanesljivi in lahko o njegovem nastanku sklepajo predvsem na podlagi oseb, omenjenih v delu. Kaj dobimo v tem obsežnem delu, ki izhaja iz bogate tradicije del, ki so predstavljala zgodovino antične filozofije, njene šole in smeri ter posameznike in njihove misli, vendar je, četudi ni doživelo končne redakcije, edino ohranjeno in ima zato izjemno dokumentarno vrednost? Nič več in nič manj kot življenjepisne portrete nekaj več kot osemdesetih antičnih filozofov, ki se v knjigi začnejo s Talesom (635– 543 pr. n. št.), enim od utemeljiteljev grške filozofije, in se končujejo z Epikurjem (341– 270 pr. n. št.), seveda pa Laertski vmes omenja tudi nekatere rimske filozofe. Dolžine biografij so zelo različne, raztezajo se od nekaj strani pa tudi do skoraj samostojne knjige, denimo v primeru Platona, prvega dialoškega pisca (ta je imel menda izjemno telesno kondicijo, ime Platon pa mu je dal njegov gimnastični učitelj), pri katerem se je Laertski še posebej potrudil tudi zato, ker ga je občudovala njegova simpatija. Biografski portreti so včasih podrobnejši, spet drugič samo krokiji (vsi pa opremljeni s številnimi opombami), Laertskega pa enkrat pritegujejo filozofovi izreki, recimo pri Hilonu, kjer postreže z zbirko zapovedi, spet drugič ga bolj zanimajo anekdote, nekje na tretjem koncu pa omembe filozofov v drugih delih ali pa pisma, ki so jih pisali svojim sodobnikom. Branje o filozofih že dolgo ni bilo tako vznemirljivo!

Samo Rugelj, Bukla 120-121

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...