Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Bivanja

Dean Komel
Bivanja
18,95 € 18,95 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa v vrednosti 0,57 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-5 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Povej naprej

Založba Miš
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-272-064-3
Leto izdaje izvirnika 2011
Urejanje Petra Tomše

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12,5 cm
150 g
119 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
filozofija

Založnik o knjigi


Eden najvidnejših predstavnikov sodobne slovenske filozofske misli, dr. Dean Komel, v Bivanjih orisuje in beleži tak neumestljiv smisel, ki sproža premisleke in pogovor (pripravila ga je pesnica Meta Kušar) o sebi, jeziku, pesništvu, kulturi, družbi. Kako pojmujemo rabo jezika in ali sploh imamo ustrezen pojem o tem, kaj jezik je. Kdo je človek kot \'namenjenost govorice\'. Zakaj se družba postavlja nad kulturo in zakaj se svoboda odeva v like proizvajalcev, potrošnikov, izločencev in gozdohodcev. Pa o vsepričujoči funkcionalizaciji in ekonomizaciji,  zaradi katere se, kdor računa s funkcijo, brez pomisleka odpove slehernemu prepričanju, senzibilnosti, vsemu, kar bi ga sicer izpolnjevalo. Novodobno podložništvo, ki ga ne more spremeniti nobena morala, svet, v katerem torej vse funkcionira, razen sveta samega, ki je kot vržen iz funkcije.

Kot kontrapunkt izpostavlja tanko črto med človekom in človekom, ki se zarisuje na obrazih in sili v srce, kot ena in edina pesem. Ki se oglaša in priča. Z umolkom pesmi bi utihnila tudi zgodovina. Spomin kot izvir vsega spoznanja in pesniške domišljije nosi v sebi globočino človeškosti, tako individualne kot zgodovinske, ter svojih podob ne odstavlja v okvir pozabe, saj spomin nima okvira. Kar si le stežka priznamo. Svoj vsakdanjik postavljamo v okvire in okvirčke, medtem ko življenje beži, uhaja, pojema … in naposled kot obešenci padamo pod lastno težo – spomina. A kjer je pričanje, zmeraj vznika tudi pričakovanje.

Zato je – po avtorjevih besedah  – zmeraj neka pot, ki jo moraš do sebe prehoditi. Branje, ki seže pod površino današnjih osebnih, kulturnih in družbenih predstav. Prepletanje  filozofske, kritiške in pesniške govorice nas vabi, da v samih sebi odkrivamo \'neumestljivi smisel\'.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...