Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Bodi moje telo!

Dialektika, dekonstrukcija, spol
Catherine Malabou
Bodi moje telo! -32%
15,00 € 22,00 € Prihrani 7,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa v vrednosti 0,45 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, rok dobave 1-3 delovne dni

Povej naprej

Založba Krtina
Zbirka Krt
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-260-053-2
Naslov izvirnika Chambre du milieu
Podnaslov izvirnika Sois mon corps
Izbor Eva D. Bahovec
Prevod Jelka Kernev Štrajn, ... [et al.]
Spremna beseda Eva D. Bahovec
Urejanje Eva D. Bahovec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
13,5 x 19,5 cm
290 g
215 strani
Tip knjige
članki in študije
Kategorije
filozofija

Založnik o knjigi

Catherine Malabou je bila Derridajeva študentka in pozneje ena njegovih najtesnejših sodelavk. V njenem delu je Derrida tista osrednja referenca, ki ji omogoča misliti v okvirih zelo širokega spektra problemov: od Heideggerja in njegovega duha, prek Luce Irigaray, ki je v svoji feministični kritiki filozofije in psihoanalize povezovala svoje lacanovsko disidentstvo z derridajevsko inspiracijo in z njegovo in Nancyjevo idejo o pomenu (ženskega) dotika za razumevanje intersubjektivnost, do Freuda in Nietzscheja, ki bi morala glede na zdaj že sorazmerno dolgo zgodovino strukturalizma predstavljati nekakšno osrednje »skupno« jedro teoretskih razprav v Franciji.
Njena glavna teoretska inovacija je pojem »plastičnosti«, ki ga je zasledila in najprej definirala v kontekstu branja Hegla. Poleg slavne kritike Deleuza vključuje izbor iz njenih del dve razpravi o Heglu v Franciji, razumevanje Hegla pri Hyppolitu, Koyréju in Kojèvu ter razprave o Derridaju, ki so zaradi jasnosti argumentacije izredno pomembne za poučevanje filozofije. Domala neprecenljiva pa je vrednost tistih razprav Catherine Malabou, v katerih je postavila v ospredje spolno razliko, ki jo raziskuje z Derridajem in proč od Derridaja in ki pomeni novost v srečevanju filozofije s feminizmom. Nenazadnje so tu njene razprave o Freudu in problemu negativnosti ter razprava o Heglu in telesu, ki jo je avtorica objavila v skupni knjigi z vplivno feministično teoretičarko Judith Butler.
Catherine Malabou je ena vodilnih francoskih filozofinj. Njeno delo je pomembno tudi zaradi njenega poguma, da se posveti tudi problemu žensk v filozofiji kot »nemogočemu problemu« in hkrati pokaže, da moramo projekt o ženskah in filozofiji zastaviti z vso resnostjo.

Recenzija Bukla

Malaboujeva raziskuje pokrajini filozofije in psihoanalize z vidika ženske in razglasi nekoristnost koncepta »ženska filozof«. Ta nemogoča sintagma po njenem mnenju kaže na filozofsko nasilje nad ženskami, presenetljivo pa tudi na suvereno odločitev žensk, da v »grobnici filozofije« ne želijo sodelovati. Avtorico, sicer Derridajevo učenko, ki se postavi po robu Freudu, Nietzscheju in še komu, zapelje Heglov mimobežni izraz plastičnost (gnetljivost, zmožnost za modeliranje), ki jo v nekaj korakih privede do razmislekov o regenerativni medicini in ozdravljenju.

Žiga Valetič, Bukla 74-75

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...