Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Bodi moje telo!

Dialektika, dekonstrukcija, spol
Catherine Malabou
Bodi moje telo!

Zaradi različnih vzrokov knjige ni možno kupiti. Za več informacij nas kontaktirajte.

Povej naprej

Založba Krtina
Zbirka Krt
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-260-053-2
Naslov izvirnika Chambre du milieu
Podnaslov izvirnika Sois mon corps
Izbor Eva D. Bahovec
Prevod Jelka Kernev Štrajn, ... [et al.]
Spremna beseda Eva D. Bahovec
Urejanje Eva D. Bahovec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
13,5 x 19,5 cm
290 g
215 strani
Tip knjige
članki in študije
Kategorije
filozofija

Založnik o knjigi

Catherine Malabou je bila Derridajeva študentka in pozneje ena njegovih najtesnejših sodelavk. V njenem delu je Derrida tista osrednja referenca, ki ji omogoča misliti v okvirih zelo širokega spektra problemov: od Heideggerja in njegovega duha, prek Luce Irigaray, ki je v svoji feministični kritiki filozofije in psihoanalize povezovala svoje lacanovsko disidentstvo z derridajevsko inspiracijo in z njegovo in Nancyjevo idejo o pomenu (ženskega) dotika za razumevanje intersubjektivnost, do Freuda in Nietzscheja, ki bi morala glede na zdaj že sorazmerno dolgo zgodovino strukturalizma predstavljati nekakšno osrednje »skupno« jedro teoretskih razprav v Franciji.
Njena glavna teoretska inovacija je pojem »plastičnosti«, ki ga je zasledila in najprej definirala v kontekstu branja Hegla. Poleg slavne kritike Deleuza vključuje izbor iz njenih del dve razpravi o Heglu v Franciji, razumevanje Hegla pri Hyppolitu, Koyréju in Kojèvu ter razprave o Derridaju, ki so zaradi jasnosti argumentacije izredno pomembne za poučevanje filozofije. Domala neprecenljiva pa je vrednost tistih razprav Catherine Malabou, v katerih je postavila v ospredje spolno razliko, ki jo raziskuje z Derridajem in proč od Derridaja in ki pomeni novost v srečevanju filozofije s feminizmom. Nenazadnje so tu njene razprave o Freudu in problemu negativnosti ter razprava o Heglu in telesu, ki jo je avtorica objavila v skupni knjigi z vplivno feministično teoretičarko Judith Butler.
Catherine Malabou je ena vodilnih francoskih filozofinj. Njeno delo je pomembno tudi zaradi njenega poguma, da se posveti tudi problemu žensk v filozofiji kot »nemogočemu problemu« in hkrati pokaže, da moramo projekt o ženskah in filozofiji zastaviti z vso resnostjo.

Recenzija Bukla

Malaboujeva raziskuje pokrajini filozofije in psihoanalize z vidika ženske in razglasi nekoristnost koncepta »ženska filozof«. Ta nemogoča sintagma po njenem mnenju kaže na filozofsko nasilje nad ženskami, presenetljivo pa tudi na suvereno odločitev žensk, da v »grobnici filozofije« ne želijo sodelovati. Avtorico, sicer Derridajevo učenko, ki se postavi po robu Freudu, Nietzscheju in še komu, zapelje Heglov mimobežni izraz plastičnost (gnetljivost, zmožnost za modeliranje), ki jo v nekaj korakih privede do razmislekov o regenerativni medicini in ozdravljenju.

Žiga Valetič, Bukla 74-75

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...