Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Corpus; Noli me Tangere; Rojstvo prsi

Jean-Luc Nancy
Corpus; Noli me Tangere; Rojstvo prsi
29,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Študentska založba
Zbirka Koda
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-242-361-2
Naslov izvirnika Corpus; Noli me tangere; La naissance des seins
Prevod Varja Balžalorsky, Mirt Komel
Spremna beseda Mirt Komel
Urejanje Aleš Šteger

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 14 cm
400 g
293 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
filozofija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pričujoča knjiga predstavlja izbor iz obsežnega opusa vplivnega francoskega filozofa Jean-Luca Nancyja. Knjiga združuje tri ključna samostojna dela. Zbirka esejev Noli me tangere je pomemben prispevek k avtorjevi dekonstrukciji krščanstva. Hkrati je vzorčni primer Nancyjeve pronicljive pisave o umetnosti, ki zajema analize platen slikarjev, kot so Rembrandt, Tizian, Coreggio, Bronzino in Dürer. Kako je bilo mišljeno telo? Kako ga misliti na novo? Telo smrtnikov, politično telo, telo zakonov, mistično Kristusovo telo – vsa ta telesa nahaja beseda corpus, naslov in tema drugega Nancyjevega besedila, zbranega v tej knjigi. V njem revidira klasične zaznamke telesa pri Platonu, Aristotelu, Descartesu, Heglu, Husserlu in Freudu in pokaže, da so tehnološke, biološke in politične spremembe naše kulture nastavile potrebo novega razumevanja telesa. Delo Rojstvo prsi proučuje, kako v zoru zahodnih metafizik koncipirati prihod, rojstvo, ki označuje bivanje. Prvi del zaznamuje vprašanje, kako obstoju kot golemu obstoju danes podeliti smisel, kaj bi rojstvo prisotnosti v tem oziru lahko bilo. V drugem delu pa se Nancy odprto obrača k umetnosti s slutnjo, da umetnost prisotnost že izpostavlja in ji je izpostavljena.

Recenzija Bukla

Trilogija francoskega filozofa (1940), ene zadnjih živečih legend postrukturalizma, ki reprezentativno predstavlja njegove poglavitne tematike in misli iz zadnjih dveh desetletij. V Corpusu (kot v izvrstni spremni besedi piše Mirt Komel) Nancy koncept pluralne singularnosti, torej kako govoriti o »mi«, ne da bi iz tega »mi« naredili eno enoto, zastavlja skozi vprašanje telesa, kako torej misliti telo in kako ga misliti na novo. V Rojstvu prsi se skozi serijo citatov iz literarnih in filozofskih del, ki v ospredje postavljajo vprašanje (pretežno ženskih) prsi, Nancy poda na sled rojstvu, ki označuje bivanje, pri čemer Afroditine prsi služijo kot njihov model ter vir erotike in zapeljevanja. Za izhodišče tretjega dela Noli me tangere (Ne dotikaj se me), nekakšne dekonstrukcije krščanstva, pa Nancy vzame motiv iz Nove zaveze, ko se Jezus po treh dneh prikaže Mariji in s temi besedami zaustavi njen skorajšnji dotik, potem pa preko analize serije klasičnih slikarskih del pokaže, da tudi tam deluje čutni in miselni potencial te fraze.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...