Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Filozofija umetnosti

Zelo kratek uvod
Jean Lacoste
Filozofija umetnosti

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Krtina
Zbirka Kratka
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-260-061-7
Naslov izvirnika La philosophie de l'art
Leto izdaje izvirnika 1981
Prevod Vera Troha
Urejanje Marjan Šimenc

Tehnične lastnosti
mehka vezava
17 x 11,5 cm
140 g
136 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
filozofija

Založnik o knjigi

Filozofija  umetnosti  predstavi zgodovino filozofskega razmisleka o umetnosti, vendar se pri tem ne opira na kronološko pojmovanje zgodovine. Preko izbranih tem (posnemanje, domišljija, ekspresija ipd.) obdela temeljne probleme filozofije umetnosti, hkrati pa jedrnato predstavi poglede na umetnost, ki so jo v zgodovini filozofije razvili posamezni filozofi. Knjiga tako v sedmih poglavjih ponudi pregled temeljnih tematik filozofije umetnosti, vzporedno s tem pa predstavi tudi temeljne filozofske modele razlage umetnosti.
Jean Lacoste je avtor številnih del s področja estetike, med drugim L\'idée de beau (Bordas, 2003), L\'aura et la rupture (Walter Benjamin in Maurice Nadeau, 2004), Goethe, la nostalgie de la lumière (Belin, 2007).

Recenzija Bukla

V Krtinini zbirki Kratka je pred nedavnim izšla knjižica o filozofiji umetnosti izpod peresa francoskega filozofa Jeana Lacosta. V sedmih poglavjih kratko in jedrnato predstavi temeljne pojme in teme umetnosti, kot so, recimo, posnemanje, sublimno, imaginarno, domišljija itn. Filozofija umetnosti nastane, ko estetsko doživetje postane problematično, saj umetnost sama svojo definicijo nenehno postavlja pod vprašaj. Je groteskno, primitivno, naivno, eksotično … ustvarjanje res še umetnost in zakaj naj bi imele »lepe umetnosti« višji položaj kot preostale? Razprava se je začela že s Platonom, nadaljevala z Nietzschejem, Heglom, Heideggerjem in mnogimi drugimi misleci, aktualna pa je še danes.

Vesna Paradiž, Bukla 84-85

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...