Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Knjiga štiriindvajsetih filozofov

Liber XXIV philosophorum
Knjiga štiriindvajsetih filozofov

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba KUD Logos
Zbirka KUD Logos
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7011-51-7
Naslov izvirnika Liber XXIV philosophorum
Prevod in spremna beseda Gorazd Kocijančič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12,5 cm
120 g
111 strani
Tip knjige
filozofija
Kategorije
religija
filozofija

Založnik o knjigi

Knjiga štiriindvajsetih filozofov je verjetno nastala v 12. stoletju. Izročilo je ta kratek anonimen spis najpogosteje pripisovalo legendarnemu egiptovskemu učitelju Hermesu Trismegistu. Skrivnostno besedilo je bilo izjemno vplivno: navdihovalo je velikane duha od Danteja in Mojstra Eckharta prek Nikolaja Kuzanskega in Giordana Bruna vse do Jorgeja Luisa Borgesa, na slovenskih tleh pa ga je že v drugi polovici 15. stoletja citiral kartuzijan Nikolaj Kempf (1414– 1497).

Prevajalec Gorazd Kocijančič se v izčrpni spremni besedi posveti teološkim in filozofskim temam, povezanim s Knjigo štiriindvajsetih filozofov, vprašanju avtorstva in recepciji dela od nastanka do današnjih dni.

Recenzija Bukla

»Ko se je (nekoč) zbralo štiriindvajset filozofov, jim je ostalo le eno vprašanje: kaj je Bog?« Tako se začne prolog v jedrnat, a pomenljiv spis s štiriindvajsetimi tezami oziroma opisi Božjega. Najstarejši ohranjeni rokopis, ki tako po strukturi kot po načinu vrednotenja prvobitnega »načela in principa« vsaj delno spominja na Dao de jing, je bil prepisan na začetku 13. stoletja, avtor pa bi znal biti celo Hermes Trismegist, ki je verjetno živel tisoč petsto let pred tem. Kot v izdatni spremni besedi Bodi petindvajseti piše prevajalec Gorazd Kocijančič, je knjiga doživela več kot trideset različnih izdaj in je nedvomno vplivala na številne krščanske mistike (Dante, Eckhart, Bruno) in umetnike (Borges).

Žiga Valetič, Bukla 146

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...