Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Nietzsche

Gilles Deleuze
Nietzsche
19,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba KUD Police Dubove, Zveza Modro-bela ptica
Zbirka Uvid
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-93732-0-0
Naslov izvirnika Nietzsche
Leto izdaje izvirnika 2010
Prevod Jelka Kernev Štrajn
Spremna beseda Eva D. Bahovec
Urejanje Tatjana Jamnik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
180 g
149 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
filozofija

Založnik o knjigi

Nove zahteve, ki so se izoblikovale v študentskem gibanju leta 1968 na raznih koncih Evrope, so v Parizu privedle do ustanovitve nove vincennske univerze, na kateri je vse življenje predaval Gilles Deleuze. Poučevati filozofijo: to je bil Deleuzov poklic, tu se je počutil doma, tako je lahko ustvarjal svoje glavne koncepte. Toda zgodovina filozofije je za Deleuza Ojdipov kompleks filozofije, iz katerega moramo poiskati kar najkrajšo bežiščinico. Zato mora biti pot iz ojdipskih dram podpisana z nekim privilegiranim imenom: Friedrich Nietzsche. To je bil Deleuzov veliki pobeg: Nietzschejeva nova podoba misli, usmerjena proti Kantu, proti Heglu, proti domala vsej zgodovini filozofije, a tudi zgodovini civilizacije kot take. Filozofija je kreacija konceptov in prav Nietzsche je Deleuzu to najprej in najbolje omogočil. Prav iz njegovega večnega vračanja je ustvaril nov koncept ponavljanja, vpet v razliko kot novo filozofsko vprašanje-problem in hkrati v tradicionalno kategorijo naključja. Tako je Deleuze privedel do pojma Mallarméjev verz in skupni moto generacije filozofov in nefilozofov: Met kocke ne bo nikoli odpravil naključja. Deleuzova filozofija je prav zato filozofija najkrajše sence – udarec s palico, med prijatelji, točno opoldan.

Eva D. Bahovec

Recenzija Bukla

Deleuze svoje razmišljanje o prelomnem filozofu vpelje in osredini okrog treh figur: kamele, ki nosi tovor uveljavljenih vrednot; leva, ki je kritik teh vrednot, in otroka, ki pomeni igro in nov začetek. Sprva Deleuze nietzschejanske koncepte bere kot kategorije nezavednega; temeljni antagonizem se bije med nosačem bremena in ustvarjalcem, plesalcem; med reakcijo in akcijo; med »šibkimi« in »močnimi« – pri čemer slavijo prvi. Od tod Nietzschejev sloviti obrat: »Vselej je treba močne braniti pred šibkimi.« Sledita slovar glavnih Nietzschejevih oseb in odlomki iz Nietzschejevih del, ki jih Deleuze pregledno in jedrnato niza ob tematski osi: filozof, sile in volja do moči, nihilizem, transmutacija, večno vračanje, nadčlovek in blaznost.

Maša Ogrizek, Bukla 110-111

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...