Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Podobe neupodobljivega

(Nevro)znanost, fenomenologija, mistika
Sebastjan Vörös
Podobe neupodobljivega
30,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba KUD Logos, Znanstvena založba Filozofske fakultete
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-6519-75-5
Leto izdaje izvirnika 2013
Urejanje Gorazd Kocijančič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
24 x 16,5 cm
840 g
583 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
filozofija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Podobe neupodobljivega Sebastjana Vörösa (r. 1981) so poglobljena interdisciplinarna študija mističnega doživljanja. Avtor na zanimiv in kritičen način predstavi klasične opise mističnega doživljanja v različnih religioznih tradicijah ter sodobne nevroznanstvene raziskave, ki skušajo odkriti, kateri možganski deli so dejavni med mističnimi izkustvi. Pri tem se sprašuje, ali (in kako?) je o mističnih izkustvih sploh mogoče govoriti, ali jih je mogoče gojiti s posebnimi (meditativnimi) praksami, ali (in po čem?) se razlikujejo od psihopatoloških izkustev ter ali (in kaj?) nam lahko povedo o nas in svetu.

Iz ovitka:

Mistika in mistična izkustva veljajo v dobršnem delu sodobnega akademskega diskurza bodisi za ekstravagantni kuriozum, eksotično cvetico, ki uspeva le v ezoterični atmosferi duhovnosti in ima le malo opraviti z vsakdanjim življenjem, bodisi za obskurni monstruozum, groteskno mešanico vraževerja, čarovnije in iracionalnosti, ostalino prastarih predsodkov in mitične zavesti. Namen pričujoče razprave je z obravnavo različnih vidikov mističnega doživljanja – od nevroznanstvenih, ki so v zadnjih dveh desetletjih vzklila pod okriljem nevroznanstvene revolucije, preko fenomenoloških, s katerimi skuša natančneje očrtati doživljajsko krajino, skozi katero se vije mistika, do epistemoloških, v katerih obravnava vprašanje, ali in kakšno spoznavno vrednost imajo mistična doživetja – pokazati, da so tovrstna stališča napačna. Podobe razkrivajo številne zmotne predstave o mističnih izkustvih, odstirajo nove teoretsko-pragmatične poti za njihovo preučevanje in dokazujejo, da je mistika resda mračna, a ne mračnjaška, ali drugače, da se mistična izkustva razumu izmikajo, a ga ne ukinjajo. Nasprotno, s svojo preobrazbeno razsežnostjo ga dopolnjujejo in vpenjajo v okvir celobitne (ne-dvojne) vednosti, ki predhodi vsaki delitvi na »znotraj« in »zunaj«, »tukaj« in »tam«.

Recenzija Bukla

Podobno kot besede o neubesedljivem tudi podobe neupodobljivega izhajajo iz razkoraka med duhovnim, verskim, mističnim izkustvom ter prenosom tega izkustva v svet čutnih ter miselnih zaznav, kamor se izkustvo zapiše kot materialni odtis, osebni spomin ali komunikacija s soljudmi. Sebastjan Vörös (1981), preučevalec nevroznanstvenih temeljev religijskih in religioznih izkustev, je zahtevno disertacijo pisal med letoma 2010 in 2013, njena drznost pa tiči ravno v poskusu spojitve najnovejših znanstvenih spoznanj o možganih z najstarejšimi duševno-duhovnimi doživetji človeštva. Vzporednice duševnim motnjam, kot so epilepsija, bipolarnost ali shizofrenija, tako Vörös najde v globoko poduhovljenih verzih, spet drugič pa z vidika nevroznanosti pojasni učinke meditacije. Večplastno.

Žiga Valetič, Bukla 100

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...